Kan dit anders!

NIEUWS

medicijn verpakkingen


Wijk aan Zee – Veel praktische problemen bij gebruik geneesmiddelen door ouderen

Bijna alle ouderen ondervinden veel praktische problemen bij het gebruik van geneesmiddelen. Bijvoorbeeld bij het lezen van de bijsluiter, gebruik van de verpakking, het klaar maken voor gebruik of het innemen van medicijnen. Hierdoor kan incorrect gebruik van geneesmiddelen ontstaan en dat kan klinische gevolgen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Praktische problemen bij het gebruik van medicijnen kunnen het gevolg zijn van fysieke beperkingen, zoals een beperkt gezichtsvermogen, moeite met slikken, verminderde kracht in de handen of verminderde fijne motoriek. Er werd gekeken welke praktische problemen ouderen (70+) ervaren bij het gebruik van geneesmiddelen in de thuissituatie en hoe zij deze problemen vervolgens proberen op te lossen. Ook werd gekeken of deze problemen en oplossingen, klinische gevolgen kunnen hebben.

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek ondervinden minstens één praktisch probleem bij het gebruik van geneesmiddelen. De 59 deelnemers meldden in totaal 211 problemen. Het gaat om problemen met het lezen en begrijpen van de bijsluiter (53 keer), de buiten-verpakking (19 keer), de binnen-verpakking (73 keer), het voor toediening gereed maken (38 keer) en de daadwerkelijke inname van het geneesmiddel (28 keer). In totaal werden 184 oplossingen gemeld, zoals het verlagen of overslaan van een dosis, gebruik van een schaar of mes bij de verpakking, het innemen van ongelijke delen tablet of innemen met warm water of yoghurt.

Voor één op de tien deelnemers werd problemen verwacht. Problemen die kunnen leiden tot matige of ernstige klinische achteruitgang of ongemak. Bijvoorbeeld het onbedoeld breken of verkruimelen van een tablet. Hierdoor krijgt men soms niet genoeg van het geneesmiddel binnen. Zo liep een patiënt die een middel gebruikte voor de behandeling van diabetes, door het gebruik van stukjes tablet in plaats van een hele, een risico op schommelingen in het bloedsuikergehalte. De meeste problemen (95%) werden niet gezien als klinisch relevant, maar zijn wel hinderlijk.

Zorgverleners kunnen bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan ouderen meer aandacht besteden aan praktische problemen. Omdat patiënten zelden spontaan deze problemen melden, zouden apothekers hier proactief naar kunnen informeren. Zij kunnen dan met de patiënt zoeken naar een  geneesmiddel, bijvoorbeeld een tablet met een doseringssterkte dat het niet gebroken hoeft te worden, een doserings die minder slikproblemen oplevert, of het geneesmiddel over verpakken in een gebruiksvriendelijke verpakking.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

1 thought on “Kan dit anders!

  1. Ik gebruik ook nogal wat medicijnen wat mij irriteert dat sommige pillen hetzelfde van maat en kleur zijn.
    Gliclazide (suiker) en Atorvastine (Choresterol) beiden wit ovaal de een heeft een streepje middendoor maar dat moet je dan wel weten. Ik krijg die medicijnen in de rol (baxter) de Gliglazide werd door de dokter ingetrokken maar welke pil IS DAT? Dus apotheek gebeld maar waarom dezelfde kleur??

Comments are closed.