Klopt dit wel?

COLUMN VERHALEN

WIJK AAN ZEE – Oudst bekende schilderij Wijk aan Zee dook nog geen 10 jaar geleden op.

Dit zijn woorden van Rolf Roos in een artikel van juni 2014 Duinen en Mensen. Rolf verhaalt over dit schilderij. Mijn inziens is er een essentiële zaak die niet kan kloppen.

Cornelis-Beelt-1670-fc-oudste schilderij van WAZ
Met dank aan Historisch Vereniging Midden Kennemerland

Door hun toedoen is deze afbeelding beschikbaar. Het schilderij is namelijk in privébezit bij iemand in onze regio. Het doek werd door de vorige eigenaar in de jaren ’70 in Londen gekocht en verbleef sindsdien in zijn privé verzameling in Duitsland. Nu is het doek terug in de streek Kennemerland. Voorlopig in een particuliere verzameling, aldus Dhr M. Lindeman.

Dan nu het verhaal van Rolf Roos: 

Cornelis Beelt schilderde in 1670 Wijk aan Zee vanaf het strand. Het is het oudst bekende schilderij van dit dorp. Hij  was geen Hollandse grootmeester maar wel een vakman. In het landschap opvallend veel bedrijvigheid en niet zonder reden. Bij Wijk aan Zee kwamen vele boten met vis op het strand die via Beverwijk en per boot over het IJ rechtstreeks naar de groeiende bevolking van de steden ging. Zonder zeedorpen met een gulle aanvoer van dierlijke eiwitten, geen gouden eeuw.

De zeereep toont open gaten en hoge bulten, niet de strakke zeereep die we hier sinds de 19e eeuw hebben. Een stenen toren, een vuurboet, met daarop een nachtelijk vuur was een belangrijk baken. Deze toren is verdwenen, maar niet de achtergelegen in oorsprong 15e-eeuwse St Odulphus kerk die nog steeds het dorpje siert. Interessant is dat het achterste deel van de kerk hier als ruïne staat aangegeven, een gevolg van de Tachtigjarige Oorlog. Dit deel is later gesloopt en nu een wat onbestemd pleintje. Einde citaat.

Kunnen jullie helpen mee te denken met wat hier niet klopt?

2010a
Dirk-Jan Prins

 

 


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz