“Koelbloedig” onderricht

COLUMN

Eindelijk, het is zover. De eerste auto’s die zelfstandig rijden, gaan de ring bij Amsterdam op. Een enorme doorbraak in techniek. Dit nieuws werd groots gebracht in de media. Een kopje koffie drinken of de krant lezen en toch deelnemen aan het verkeer. Geen bestuurder meer zijn maar meer een procesoperator. Deze techniek zal er tevens voor zorgen dat er veel minder files zijn. Tot nu toe vallen er jaarlijks, wereldwijd gezien, meer dan één miljoen doden bij auto ongelukken. Ongeveer 50 miljoen raakt jaarlijks gewond. Deze aantallen zal met het nieuwe rijden tot het verleden behoren.

zelf rijdende auto

Zoals jullie de laatste tijd van mij gewend zijn, koppel ik de menselijke wijsheid graag aan het dierenrijk. De mens weet veel interessante technieken van de dieren om te zetten in technieken voor eigen gebruik. En ja hoor! Ook dit keer! De techniek van de drie auto’s, die de testrit goed hebben doorstaan, is ontleend aan zeer ingenieuze technieken van de vis.

Vissen kunnen met honderdduizenden of misschien zelfs met miljoenen in een school rondzwemmen zonder maar één keer te botsen. Dit doen zij ook voor onze kust. Zij krioelen en doen maar wat. Zo lijkt het. Maar het tegendeel is waar. Vissen nemen hun omgeving prima op via hun ogen. Daarnaast maken zij gebruik van een speciaal zintuig dat het “zijlijnorgaan” wordt genoemd. Door dit orgaan passen zij hun snelheid en richting aan en weten zij precies de juiste afstand van elkaar te houden. Dit om maar niet tegen elkaar te knallen. Een vis heeft daarom geen helmpje en heeft ook geen kreukelzone.

schildpad tussen vissen

Dit gedragspatroon is nu nagebootst en gebruikt door de Japanse autofabrikanten. Automobielen rijden rond Amsterdam, zonder tegen elkaar te botsen. Het zijlijnorgaan van de vis is voor de automobielen omgezet in een laser-afstandmeter. De heren technici hebben, na heel veel studie, het voor elkaar een school vissen na te bootsen. Zij zijn er opnieuw in geslaagd de natuur als voorbeeld te nemen en hebben heel veel geleerd van de vis.


HTML Comment Box is loading comments…

 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz