Kom ik door censuur heen?

COLUMN

BEVERWIJK – Een artikel op het dagblad de Telegraaf. Het gaat hier om de Internet versie. Het ware verhaal van zwarte Piet. Met aandacht lees ik dit grappige verhaal. Zoals een beetje krant gewoon is, kan ook bij de Telegraaf een reactie geplaatst worden. Helaas, dit kan alleen als het de Telegraaf uitkomt. Bij lange na kan niet bij alle artikelen commentaar gegeven worden. Laat ik nu zelf eens een reactie plaatsten, bedacht ik mij. Ik schrijf het volgende:

Ik snap niet dat de VN waarnemers tijd hebben om hier onderzoek te doen naar zwarte piet. Zij zijn toch nog lang niet klaar met alle Al Jolson’s in eigen land? Hele volksstammen staan dagelijks als blanken, verkleed als neger, een liedje te zingen en op te treden voor een miljoenen publiek.

Vervolgens komt er een bericht dat de tekst eerst door de moderatie moet. Een redacteur zal bepalen of deze tekst wel of niet “kan”. Een mail rolt na enige uren de mailbox in.

Beste lezer,

U heeft gereageerd op een artikel op De Telegraaf. Ons moderatingteam heeft uw reactie beoordeeld en niet vrijgegeven voor publicatie op De Telegraaf.

Met vriendelijke groeten,

Het moderatingteam van De Telegraaf.

PS. Dit is een automatisch gegenereerd bericht.

Om te beginnen zou je van de Telegraaf mogen verwachten dat er geen vormfout in staat. Maar “u heeft”? U hebt en u heeft kan beide. Dat wel! En “u heeft”, is een veel voorkomende vorm. Maar jullie kunnen beter kiezen voor “u hebt” Dit past beter bij “u bent” of “u kunt” en “u zult” waarin de werkwoordsvorm ook overeenkomt met die van de tweede persoon enkelvoud. Zo, dit is eruit. Maar als iemand “u heeft” wilt blijven zeggen, doe gerust.

Goed, het zijn ook maar mensen. Dan blijkt nog dat het een “moderatie team” of een “moderator team” is. Met een moderatingteam stappen wij opeens over op het Engels. Ach, ik zal zelf ook wel eens vouten maken. Stom dat ik hier niet aan dacht. Dit zijn natuurlijk foutjes van de robot. Deze weet niet beter.

Het zit mij niet lekker, klim in de telefoon en krijg een redacteur nieuwsdienst aan de telefoon. Deze redacteur was heel snel met de bewering dat ik grove taal gebruikt zou hebben. Hij haast zich te melden dat hij mijn tekst niet kent, maar toch is mijn taalgebruik grof geweest.

Mijn reactie was een verbaasde. Na meerdere malen gehoord te hebben van deze redacteur dat ik grof ben geweest, vraag ik zijn naam. Na enig gesputter geeft hij deze. Toe maar, ik mag een mail met de tekst, zoals door mij opgesteld, naar hem zenden per mail. Dan gaat hij, als bewaker van de afdeling, er naar kijken. Ik zie zelf nog steeds geen enkele grofheid. Afwachten dan maar welke censuur hier is toegepast door de robot. Ook al zegt de Telegraaf dat een heel team met de moderatie belast is. Helaas, onder de mail staat dat het om een automatische reactie gaat.

Wat moet ik nog geloven? Hoezo in Nederland geen censuur?


HTML Comment Box is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz