Koolmonoxidevergiftiging

NIEUWS
co melder
Bron: RKZ

BEVERWIJK – Koolmonoxidevergiftiging leidt jaarlijks tot tenminste elf doden.

De Brandwondenstichting en de Brandweer zijn gestart met een campagne over de gevaren van koolmonoxide. Een actie die het RKZ uiteraard van harte ondersteunt. Wat is jouw risico op een koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide doodt jaarlijks tenminste elf mensen en worden 150 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Honderden mensen worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Het geurloze gas komt ongemerkt vrij, versuft tot jou totdat jij bewusteloos raakt en laat jou dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden.

Sluipmoordenaar

Komt deze informatie hard binnen? Gelukkig, dit is net de bedoeling. Want luid alarm slaan tegen de stille sluipmoordenaar die koolmonoxide is precies wat de Brandweer en de Brandwonden Stichting zijn gaan doen. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen (57%) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. De meest genoemde oorzaken zijn brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de (centrale) verwarming (ketel).

Koolmonoxide (CO) is kleur- en geurloos en komt vrij bij verbranding in open haarden, kooktoestellen, gaskachels en cv-ketels. Te hoge concentraties CO kunnen in huis vrijkomen als er sprake is van gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die een fossiele brandstof gebruiken.

Test hoeveel risico jij loopt!

Hilda Raasing, portefeuillehouder van de Raad van Brandweercommandanten: “Wij vinden het belangrijk om de gevaren van koolmonoxide bij mensen onder de aandacht te brengen, omdat ongelukken echt te voorkomen zijn. Door wat wij aantreffen tijdens ons werk, zijn wij het aan onze stand verplicht om hiervoor te waarschuwen. Jij kunt er thuis eenvoudig voor zorgen dat jij geen gevaar loopt, maar dan moet jij wel weten hoe.

Weet jij bijvoorbeeld of jouw verbrandingstoestel goed functioneert? En ventileer jij jouw huis voldoende? Onderdeel van de campagne is een test, waardoor jij inziet hoeveel risico je loopt op koolmonoxidevergiftiging. Wij adviseren iedereen die test te doen.”

Enkele symptomen zijn bij blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide dat in eerste instantie gedacht wordt aan een beginnend griepje. Hoofdpijn, misselijkheid tot overgeven aan toe en vermoeidheid. Ook verwardheid en een te snelle hartslag kunnen optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Jan Snel ontdekte op de meest afschuwelijke manier het gevaar van koolmonoxide. Zijn 12-jarige dochter Danique overleed samen met een vriendinnetje in 2012 door koolmonoxidevergiftiging. Sindsdien zet Jan zich met hart en ziel in om mensen ervan bewust te maken dat in elke woning, caravan, tuinhuisje en boot een koolmonoxidemelder hoort te hangen. Zijn verhaal moet gehoord worden, omdat het in één oorverdovende klap duidelijk maakt dat dit iedereen kan overkomen. En daar worden wij allemaal even heel erg stil van.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz