Koor op eiland

NIEUWS
Goodall koor  19-04-2015
Goodall koor

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – Tijdens de open dag voor bezoekers op zondag 3 mei a.s. zal het ‘Goodallkoor’ van de Muziekschool Heemskerk een optreden verzorgen op het Forteiland IJmuiden.

De dag voor de 4 mei herdenking, zingt het koor in het Fort voornamelijk een repertoire van werken van Howard Goodall en Karl Jenkins die gerelateerd zijn aan oorlog en dood, met name aan de Eerste Wereldoorlog. Zo zullen werken worden gezongen uit “Eternal Light, a Requiem” dat Goodall in 2008 schreef ter herdenking aan de beëindiging van deze oorlog. De koorwerken van Goodall hebben een sterke emotionele lading en een theatraal karakter. Goodall schreef vele koorwerken, tunes en musicals. Van zijn hand kwam ondermeer de tune van de tv-serie ‘Mister Bean’.

Het koor bestaat uit ruim 45 personen en wordt geleid door Frans Kocx. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Arthur Postma (piano), Liesbeth van de Blom en Marion Geskus (dwarsfluit) en Sara Bleeker (viool). Arthur speelt in bijna alle grote musicals, en heeft veel affiniteit met de dramatiek van de muziek. Heel bijzonder is ook de vertolking van het thema van ‘Schindler’s list’ op viool door de 17-jarige Sara Bleeker.

Het optreden van het koor vindt plaats van 16.00 tot 17.00 uur in de Koepelzaal van het Fort, en is voor bezoekers gratis toegankelijk.

Bezoekers

Na aankomst op het eiland worden de bezoekers in groepjes gedurende ca. 1,5 uur in en rond het Fort rondgeleid door ervaren gidsen. Het uit 1888 daterende Pantserfort was het grootste fort uit de zogeheten Stelling van Amsterdam, en beschikt over drie verdiepingen, ruim 70 verschillende kamers en zalen, en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van ca. 585 meter lengte.

Om 13.00 uur houdt bunkerdeskundige Ron Bakker uit IJmuiden een presentatie in soldatenzaal 6 over de bunkers op het eiland, die een belangrijke schakel vormden in de Atlantikwall: een Duitse bunker- en verdedigingslinie die zich langs de Atlantische kust uitstrekte van Noorwegen tot Spanje.

Op het eiland kunnen diverse bunkers uit de bezettingstijd worden bezocht; enkele zijn volledig ingericht. Ook kan een bezoek worden gebracht aan de museumzalen van het Fort, die onder meer aandacht schenken aan de in de oorlogstijd gebruikte wapens, projectielen, huisraad en kleding. Het Fort is sinds 1996 onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door MS ‘Koningin Emma’ vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn hier zondag om 10.45, 12.45 en 15.10 uur.

Vanaf het eiland vaart de boot terug om 13.00, 15.15 en 17.15 uur. Jij bent vrij om op het eiland te blijven totdat de laatste boot weer vertrekt. In de Koepelzaal van het Fort of op het aangrenzende buitenterras kan met genieten van een hapje en een drankje. Pinnen is helaas op het eiland niet mogelijk.

Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het Fort niet overal makkelijk begaanbaar is. Voor rolstoelen zijn bijvoorbeeld sommige ruimten niet toegankelijk.

Toegangskaarten

Toegangskaarten voor de overtocht heen en weer, inclusief rondleiding, kosten € 12,50 per persoon. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang (onder begeleiding; max. 4 kinderen per begeleider).

Kaarten kunnen vooraf worden besteld via Internet of telefonisch: 0255-511676. Maar ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz