“Column” Lachen joh!

COLUMN

Lachen joh, met lachgas!

lachgaspatroon
Foto: Dirk-Jan Prins

Langs de Reyndersweg, richting Noord-Pier, werd afgelopen week een grote hoeveelheid lachgaspatronen aangetroffen. Aan beide kanten van de weg lagen vele tientallen van deze glimmende buisjes. Alsof gestrooid vanuit een rijdende auto. Op zich is dit opmerkelijk, want voor één enkele patroon moet toch snel 50ct worden betaalt. Natuurlijk gaat de prijs omlaag bij grotere aantallen. Toch blijft het niet een echt voordelig grapje. Aangenomen kan worden dat de jeugd, na het inhaleren van een dergelijk patroon, zo lollig is dat er met plezier wordt gegooid met deze patronen. Eén ding scheelt, de patronen uit de auto gegooid kunnen zijzelf in ieder geval niet meer tot zich nemen.

lachgas

Wat is lachgas?

Lachgas is te verkrijgen in de vorm van drukpatronen voor een slagroomspuit. Gebruik, bezit of handel is niet verboden. Op sommige festivals zijn de patronen te koop en via internet zijn starterspakketten verkrijgbaar. Voor vijftien euro krijg jij tien ballonnen, tien patronen en een ‘cracker’, een klein apparaatje waarmee het mogelijk is de patronen makkelijk te laten leeglopen in de ballon. Er zijn groothandels waar het mogelijk is om voor 6ct per stuk, bij zeer grote hoeveelheden, deze patronen te verkrijgen. Jeugd ziet ook nog eens de kans om bij evenementen deze te verkopen in combinatie met een ballon, voor 2,50 euro per stuk. Er kan gezegd dat er een levendige handel is ontstaan.

Al snel is het argument, de roes is zo weer uitgewerkt, het duurt maar ongeveer 2 minuten maar fijn dat het is!

Gewenste effecten:

 • Jij voelt jezelf high, opgewekt en vrolijk
 • Lacherig en jij krijgt een warm gevoel van binnen
 • Soms ervaar jij gevoelens en gedachten die eerder onbewust waren

Toch zijn er erg veel risico’s verbonden aan het gebruik van lachgas:

 • Wanneer het lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen is het mogelijk om de mond en luchtwegen te bevriezen
 • Iemand kan zichzelf verwonden doordat de coördinatie in de bewegingen minder goed onder controle is en onderuitgaat
 • Duizeligheid en flauwvallen behoort tevens tot de risico’s
 • Geluid klinkt heel anders en kan in elkaar overlopen of het komt met flitsen of ik brokjes binnen
 • Teveel lachgas en te weinig zuurstof heeft meestal een ernstige schade aan de hersenen tot gevolg
 • Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden
 • Verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen bij mannen en verstoorde aanmaak rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik
 • Jij kunt zelfs dingen gaan zien of horen die er niet zijn (hallucineren)
 • Slappe ledematen
 • Pijn wordt verdoofd
 • In slaap vallen

De wet:

Lachgas, verkocht in ballonnen, valt sinds juli 2016 helaas onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Voorheen trad de politie af en toe op tegen de verkoop. Of dit in de toekomst nog zo zal zijn moet blijken, gezien toezicht op de Warenwet bij de Voedsel en Waren Autoriteit ligt. De verkoop mag nu niet meer in strijd zijn met de Warenwet. Welke consequentie de wijziging met betrekking tot de wet verder heeft, is volstrekt onduidelijk.


Er is meer. Cowboytje spelen met verboden wapenbezit!

Er zijn wapens die niet van echt te onderscheiden zijn. Dit zijn zogenaamde BBGuns / Airsoftwapens met C02 patronen ofwel lachgas. Het hebben en spelen met dergelijke wapens valt onder verboden wapenbezit. Alleen geregistreerden mogen AirSoft Wapens in bezit hebben. Die screening is streng. Verklaring omtrent gedrag enz. is een vereiste. Het lidmaatschap landelijke vereniging is ronduit zeer prijzig te noemen.

Mocht jij jezelf niet registreren en wordt jij gezien met een dergelijk wapen? Met geluk is de kans groot van bed gelicht te worden! Vervolgens zit er niets anders op dan voor lange tijd tegen een strafblad aan te hikken. Het kan erger aflopen! Een politiekogel die een einde maakt aan het spel is niet een uitzondering meer tegenwoordig. Ook erg slecht voor de gezondheid! Dan is het lachen geblazen joh!

djp portret
Dirk-Jan Prins

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz