Lekker bunkeren

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Dit grapje is vaak gemaakt. En toch is het zo!

Ook schoolkinderen zijn met regelmaat van de partij        Foto’s: Dirk-Jan Prins

Iedereen die de bunkers bezoekt in Wijk aan Zee, is telkens weer onder de indruk welk een bolwerken ooit gemaakt zijn door de Duitsers om de tweede wereld oorlog naar hun hand te zetten. Maar ook welk een leuke routes er zijn uitgezet door het bijzondere landschap van het duingebied. Het is en blijft een bijzondere ervaring.

En dan het vreemde hieraan. Deze bunkers worden gekoesterd en in stand gehouden en er worden rondleidingen georganiseerd. Het zijn immers bouwwerken om ons in die tijd te vernietigen. Waarom dan nog zo koesteren? Door de inzet van velen is het niet zover gekomen dat wij onder het Duitse regiem zijn komen te leven. En dit is bijzonder! Zoals zoveel kustplaatsen speelde ook Wijk aan Zee een grote rol voor de Duitsers om de in hun ogen, de vijand, zoals Engeland, te weren. Waar bijvoorbeeld nu beelden staan als een “Zee van Staal”, stonden in de tweede wereldoorlog de Duitse V1 en V2 raketten op Engeland gericht. Nu staat er een gedenkbeeld van de Engelse kunstenaar Collin Forster “De Engel”. Voluit “Angel XXIX Home and Tea” Dit beeld is gemaakt ter nagedachtenis voor de Engelse vliegers. Home and Tea riepen de Engelse vliegers als zij weer veilig waren teruggekeerd van hun missie.

bul op pad
Op de achtergrond het gedenkbeeld “De Engel”. Voluit “Angel XXIX Home and Tea”

Nu Hitler niet in staat is gebleken zijn rijk nog verder uit te bouwen, is het daarom des ter interessanter om de gigantische bolwerken die hij stichtte, ruim 70 alleen al in Wijk aan Zee, te komen bezoeken en te leren over datgene wat onze bevrijders moesten doorstaan en tegen welke bouwwerken van de Duitsers zij moesten vechten.

Ook Wijk aan Zee kent een groep enthousiasten die vele uren vrije tijd besteden aan het opgraven, onderhouden en bezig zijn anderen geïnteresseerden te vertellen over deze bunkers en hun geschiedenis. Vrijwilligers die de moderne mens laten zien welk een ontberingen zij moesten doorstaan omdat Hitler dit zo wilde. Jonge mannen die helemaal niet van plan waren om de wapens op te nemen, werden als haringen in een betonnen doos geduwd, om de in de ogen van hun meerdere, de vijand af te slachten. Niet alle ruim 70 bunkers zijn zichtbaar, maar wie weet komt dat nog. Vandaar dat er organisaties zijn, die de bunkers en hun historie, dit tot op vandaag de dag bij houden.

Met man en macht worden de bunkers uitgegraven

Vandaar dat het belangrijk is dat dit erfgoed in stand wordt gehouden. Overigens, de bunkergroep die de verantwoording heeft over de velen bunkers in dit kleine dorp Wijk aan Zee, zou best enthousiaste vrijwilligers kunnen gebruiken. De werkzaamheden zijn divers. Van het uitgraven van bunkers tot het herstellen van de gangen van bunker naar bunker. Maar ook de mensen ontvangen op de momenten dat de bunkers openstaan voor publiek. Let alleen wel op, het is vrijwilligerswerk maar niet vrijblijvend. De organisatoren moeten tijdens welk evenement, of werkzaamheden dan ook, op jou kunnen rekenen.

Wie denkt, dit is echt iets voor mij, kan contact opnemen via e-mail en wie weet ben jij de degene die het team komt versterken.


Facebook
Facebook
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz