“Made in IJmuiden”

NIEUWS
vat 23 tata
Vat 23 bij Tata Steel

BEVERWIJK / IJMUIDEN – Bij Tata Steel is vanmiddag in de Oxystaalfabriek de gloednieuwe Converter 23 in gebruik genomen.

De Staalfabriek beschikt over drie converters. Dit zijn enorme vaten waarin staal wordt gemaakt.  Na het startsein voor de productie van de eerste lading staal in het nieuwe vat, werd een stuk van de oude Converter 23 in de schrootbak gedaan. Nadat het schroot samen met het deel van het oude vat in de converter was geladen, werd er een pan vloeibaar ruwijzer toegevoegd. Zo kon de productie van de eerste lading staal daadwerkelijk beginnen.

De nieuwe converter is belangrijk voor de continuïteit en stabiliteit van ons productieproces, waardoor Tata Steel klanten de hoge kwaliteit staal kan leveren die zij voor hun producten nodig hebben. Na jaren van voorbereiding en vijf maanden hard werken was het vandaag zover.

Dat het vervangen van een converter geen sinecure is, werd de afgelopen maanden wel duidelijk. Er kwamen talrijke bijzondere transporten aan te pas om de honderdduizenden kilo’s zware en meer dan tien meter grote onderdelen naar en binnen de Staalfabriek te transporteren. Wegen moesten tijdelijk worden afgesloten en zelfs lantaarnpalen moesten worden verwijderd om de transporten ruimte te geven. Nadat de diverse onderdelen waren gemonteerd, werd de converter aan de binnenzijde van een vuurvaste bekleding voorzien om temperaturen tot 1.700 graden Celsius te kunnen weerstaan. Deze nieuwe Converter 23 produceert per lading 350 ton staal.

Het proces laat zien hoe duurzaam staal als materiaal is. Bij de productie van staal wordt naast vloeibaar ruwijzer standaard schroot ingezet. In tegenstelling tot de meeste andere materialen kan van gebruikt staal nieuw staal worden gemaakt zonder kwaliteitsverlies. Sterker nog: van schroot kun je, door tijdens het proces legeringen toe te voegen, een kwaliteit staal maken die zelfs van een hoger niveau is dan het oorspronkelijke staal. Staal kun je dus niet alleen recyclen, maar tijdens het proces ook upcyclen. En dit kan oneindig lang doorgaan. Zo wordt bij bij Tata Steel jaarlijks 90% van alle verpakkingsstaal in ons land gerecycled. Drankenblikjes worden tot staal gemaakt waarmee windmolens, zuinigere auto’s of duurzame bouwsystemen worden geproduceerd.

De basis voor veel producten in onze moderne maatschappij is daarmee ‘made in IJmuiden’.


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz