Magnus Carlsen op tournament

TATA STEEL

 


WIJK AAN ZEE – Wereldkampioen Carlsen én uitdager Karjakin op Tata Steel Chess Tournament 2017

Tata Steel Chess Tournament

Wereldkampioen Magnus Carlsen neemt deel aan het Tata Steel Chess Tournament 2017, zo heeft de toernooiorganisatie vandaag bekendgemaakt. En niet alleen Carlsen, maar ook zijn uitdager Sergey Karjakin zal van de partij zijn. Vanaf 11 november spelen Carlsen en Karjakin in New York om de wereldtitel. Hoe die strijd ook afloopt, de wereldkampioen is in januari van de partij in Wijk aan Zee. Carlsen won afgelopen januari het Tata Steel Chess Tournament voor de vijfde maal. Karjakin won in 2009. In Wijk aan Zee treffen zij onder meer Anish Giri, Levon Aronian, Wesley So en de 17-jarige Chinese sterspeler Wei Yi. De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017. In het kader van Tata Steel Chess On Tour spelen de Tata Steel Masters op 19 januari hun 5e ronde in De Kuip in Rotterdam. Op 25 januari doen zij voor hun 10e ronde De Philharmonie in Haarlem aan.

Verbinden via schaaksport

Tata Steel zet zich ervoor in om mensen met verschillende achtergronden met elkaar te verbinden via de schaaksport. Daarbij richt Tata Steel zich volledig, in lijn met het omgevingsbeleid, in het bijzonder op jongeren. Ook in januari zal Tata Steel samen met de Gemeente Beverwijk, de Gemeente Rotterdam en de Gemeente Haarlem weer veel jongeren bij het Tata Steel Chess Tournament betrekken en maatschappelijke initiatieven helpen opzetten rondom de schaaksport.

Eerste ontmoeting na titelstrijd

“Ik ben bijzonder verheugd over de sterke bezetting van de Tata Steel Masters in 2017 en de deelname van zowel wereldkampioen Carlsen als zijn uitdager Karjakin”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “Tijdens ons toernooi zullen Carlsen en Karjakin elkaar voor het eerst weer treffen na de strijd om de wereldtitel. Dat is heel bijzonder, want na een titelstrijd kiezen de grootmeesters vaak voor een rustperiode.” Het deelnemersveld van de Tata Steel Masters heeft een gemiddelde rating van 2752 en kent vier spelers uit de top 10 van de wereld. De twaalf grootmeesters die inmiddels bekend zijn gemaakt zijn afkomstig uit negen landen. De 13e speler wordt in november bekendgemaakt en de 14e een maand later, als bekend is wie op 1 december de hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie is met een rating onder de 2750. De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden in de loop van november bekendgemaakt.

Magnus Carlsen neemt voor de 13e keer deel aan het Tata Steel Chess Tournament. Hij debuteerde in 2004 in de toenmalige C-groep. De verwachting is dat Carlsen de meeste tegenstand mag verwachten van Karjakin, Aronian en So. Met name de Amerikaan heeft een geweldig schaakjaar achter de rug, waarin hij uitblonk op de door Amerika gewonnen Olympiade in Baku, nadat hij kort daarvoor in St. Louis ook al zijn eerste zege in een elitetoernooi had geboekt. Na een jaartje afwezigheid keert ook Levon Aronian weer terug. De immer goed geluimde Armeniër won het Tata Steel Chess Tournament al viermaal en kan bij winst recordhouders Carlsen en Anand evenaren. Ook Anish Giri zal veler ogen op zich gericht weten. Hij werd in oktober vader van een zoon en boekte daarna direct een uitstekend resultaat op het Tal Memorial in Moskou. Dit na een periode van teleurstellende resultaten, waardoor hij wegzakte uit de top 10. Er zal Giri veel aan gelegen zijn om in 2017 voor eigen publiek zijn eerste toernooioverwinning te behalen. Gevaarlijke outsiders zijn jeugdspelers Wei Yi (17) en Rapport (20). Zij kunnen met hun agressieve speelstijl verrassend uit de hoek komen. Ian Nepomniachtchi is goed in vorm en heeft net het prestigieuze Tal Memorial Toernooi in Moskou gewonnen. De Indiër Adhiban maakt zijn debuut in de Tata Steel Masters, na in 2016 te hebben gewonnen bij de Tata Steel Challengers.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2017, Tata Steel Masters

Magnus Carlsen – Rating  2853 / Wereldranglijst – 1 / Land – Noorwegen

Levon Aronian – Rating 2795 / Wereldranglijst – 5 / Land – Armenië

Wesley So – Rating 2794 / Wereldranglijst – 6 / Land – Verenigde Staten

Sergey Karjakin – Rating 2772 / Wereldranglijst – 9 / Land – Rusland

Pentala Harikrishna – Rating 2762 / Wereldranglijst – 12 /Land – India

Anish Giri – Rating 2756 / Wereldranglijst – 14 / Land – Nederland

Ian Nepomniachtchi – Rating 2749  / Wereldranglijst – 16 / Land – Rusland

Radoslaw Wojtaszek – Rating 2746  /  Wereldranglijst – 17 / Land – Polen

Richard Rapport – Rating 2729 / Wereldranglijst – 26 / Land – Hongarije

Wei Yi – Rating 2706 / Wereldranglijst – 39 / Land – China

Adhiban Baskaran – Rating 2689 / Wereldranglijst – 51 / Land – India

Loek van Wely – Rating 2667 / Wereldranglijst – 80 / Land – Nederland

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op Internet.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz