Mam, waar komen de bloemkolen vandaan?

VERHALEN


Nou mijn kind, uit de Tuin van Waz! 

Mama? Ja kind. Wat is de tuin van Waz? Nou, dat ga ik uitleggen, maar dan moet je er niet steeds doorheen praten.

De Tuin van WaZ is een burgerinitiatief. Een watte??? Wat zei ik nou, niet er steeds doorheen. Een burgerinitiatief is een leuk idee, of een plan wat bewoners hebben, die dit met elkaar gaan bespreken om het dan vervolgens samen te maken of uitvoeren. Nu heeft een groep bewoners uit het dorp het idee gekregen om in Wijk aan Zee een stuk grond in te richten om moestuintjes te maken. En mensen uit het dorp gaan deze dan onderhouden en er groente fruit en kruiden op kweken. Misschien wel het moeskruid. Dat is heel leerzaam en een hele leuke hobby.

Mama? Ja kind. Ik ben je nu ff kwijt. Waarom heet het een moestuin? In vroegere tijden was het gebruikelijk dat pa naar het werk was en de moeders deden dan het huishouden, maar ook de tuin. Als er s`avonds gegeten werd, was daar ook vaak verse groente bij uit moeders of moe`s tuin. Nou mama, daar geloof ik helemaal niets van. Volgens mij maak je een grapje. Dat deed ik ook, maar ik vond het wel een leuke. Maar zullen wij vragen of de lezers het weten en dit dan willen vertellen op Facebook? Waar komt de naam “moestuin” vandaan? 

En waar moet die tuin dan komen mama? Daar is een mooi plekje voor gevonden op het Paasdal. Daar is een speelplaats voor kinderen. Maar de gemeente wil deze speelplaats niet meer onderhouden. Dus dachten bewoners, pik in, dit is voor ons. En veel mensen, die er wonen, vinden het ook een leuk idee. Daar is afgelopen vrijdagavond een brief aan uitgedeeld met uitleg. Deze brief is goed ontvangen door de omwonenden.

En het moet goed duidelijk zijn dat de Tuin van Waz ook bedoeld is om als leerproject te dienen voor onze jonge dorpsbewoners. Zoals jij dus. En als jij nu goed je best doet, dan kan jij het weer aan anderen leren. O lekker, dan verdien ik wat zakgeld bij! Nou nee hoor. Alle dorpsgenoten, dus ook jij, gaan werken in deze tuin met liefde voor de natuur en op vrijwillige basis. Maar wij kunnen toch nooit zoveel eten op één avond mama? Nee dat klopt, maar wat er uit de tuin komt aan groente, fruit of kruiden, zal ook worden aangeboden aan andere dorpsgenoten. O gaaf, ik ga mijn vriendje uit Beverwijk bellen, kan hij ook meedoen. Ho ho, dat gaat niet zomaar! Alleen dorpsbewoners van Wijk aan Zee zei ik. Alleen zij kunnen meedoen. Het is van het dorp voor het dorp.

Gaan wij morgen dan groente eten uit deze tuin? Haha, nee dat gaat niet zomaar. Eerst gaan de bewoners de tuin maken, samen met de gemeente. Maar voordat het zover is zal er eerst onderzocht worden of de grond er wel geschikt voor is. Dat heet bodemonderzoek. Als het goede grond blijkt te zijn, dan eerst de tuinen aanleggen en vervolgens moet alles eerst nog groeien.

Als kool mam? Ja mijn kind, als kool!


 Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz