Minder fakkelen

TATA STEEL


IJMUIDEN – Op woensdag 18 december neemt Tata Steel in IJmuiden de nieuwe Kooksgashouder officieel in gebruik.

Daarin wordt het kooksgas van de twee Kooks- en Gasfabrieken van het staalbedrijf opgevangen om vervolgens via een pijpleiding over het terrein naar de Warmbandwalserij te worden getransporteerd. Daar wordt het ingezet om de plakkenovens te stoken. Dit betekent minder gebruik van aardgas. De nieuwe Kooksgashouder is tweemaal zo groot dan de huidige en heeft een capaciteit van 60.000 m3. Door de grotere capaciteit kan het kooksgas op de site effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld. Tevens is er in de Warmbandwalserij nu minder inzet van aardgas nodig.

De ingebruikname van onze nieuwe Kooksgashouder is een investering in de productieprocessen én in de omgeving. Door de verdubbeling van de capaciteit van de Kooksgashouder zal Tata Steel straks bij de  Kooks- en Gasfabrieken aanzienlijk minder fakkelen. Dit is goed nieuws voor het milieu én voor de inwoners van de IJmond, aldus de directie van Tata Steel.

De nieuwe Kooksgashouder is 50 meter hoog, met een diameter van 54 meter en een bruto capaciteit van 60.000 m3 kooksgas. Voor de fundering zijn 450 palen met een diameter van 70 cm en een lengte van 10 meter in de bodem geschroefd, met daarbovenop een betonplaat van 70 cm dik. De gashouder bevat een watertank met 50.000 m3 water.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz