Mot je nagaan

COLUMN

Mot je nagaan

Nachtdieren moeten het hebben van hun gehoor. Dit is een algemeen bekend gegeven. Tot op heden werd het gehoor van de vleermuis als beste aangemerkt. Wat blijkt? Een diertje, wat valt onder de familie van de nachtvlinder, kan nog velen malen beter horen.

Gr wasmot
De grote wasmot

De wasmot. En dan wel te verstaan, de grote wasmot. Er zijn namelijk meerdere soorten wasmotten. Onderzoekers uit Schotland zijn erachter gekomen dat deze diertjes niet alleen het beste kunnen horen maar ook nog eens de kleinste hoororganen hebben die er bestaan. Hooguit per kant niet groter dan een speldenknop. Ondanks dit formaat kunnen de ‘trommelvliezen’ van het diertje reageren op geluiden met een frequentie van 300 kilohertz. Ter vergelijking, van vleermuizen is bekend dat zij geluiden tot een hoogte 212 kilohertz kunnen waarnemen. Dolfijnen kunnen geluiden tot 160 kilohertz horen. De mens kan in het beste geval geluiden horen tot een geluidshoogte van 20 kilohertz.

Ook in Nederland komen deze grote wasmotten in de vrije natuur voor. Maar niet heel erg veelvuldig. Zij worden overigens wel veel gekweekt. De volgroeide rupsen en de vlinder in hun pop kunnen wel tot 3 centimeter worden. Deze rupsen worden vaak gebruikt voor het vangen van vissen of voor menselijke consumptie. De vleermuis is ook op de hoogte van deze lekkernij. De wasmot is een heerlijk hapje voor hem. Om de vleermuis voor te blijven, is het nodig om met zijn soortgenoten te communiceren op een nog hoger geluidsniveau om zo uit de bek te blijven van de vleermuis. Ook al doet de vleermuis nog zo zijn best, hij kan lekker rond dwarrelen zonder heel erg veel lekkere hapjes tegen te komen.

Even terugkomende op de speldenknopjes van deze wasmot, de hoororganen. Door een gedegen studie in Schotland, blijkt opnieuw dat een dier de mensheid kan en gaat helpen. Door de hoortechniek van de wasmot na te bootsen in de elektronica, is het mogelijk geworden om nog kleinere microfoons te maken en wat nog belangrijker is, de hoortoestellen voor slechthorenden onder ons kunnen weer kleiner en beter worden. Geen hele knoppen meer achter het oor, maar subtiel verstopte wasmotten-speldenknopjes-techniek. Wat mot je nog meer!

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz