Nierfunctiestoornis, wat betekent dat voor mij?

NIEUWS
Nieren
Bron: Rode Kruis Ziekenhuis

BEVERWIJK – Op dinsdag 28 oktober organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis een informatieavond voor patiënten en belangstellenden over chronische nierschade.

Wij hebben allemaal twee nieren. Die nieren hebben een belangrijke functie. Op dinsdag 28 oktober organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een informatieavond over nieren en wat het betekent als zij niet goed (meer) functioneren. Wat zijn de symptomen en klachten en de oorzaken? Wat kunnen de nefroloog, uroloog, diëtist van het RKZ voor jou betekenen?

Goed werkende nieren zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Maar andersom kunnen onze nieren hun belangrijke werk beter doen in een gezond lichaam. Een gezonde leefstijl vermindert de kans op een nierziekte. Het is ook belangrijk bepaalde ziektes of aandoeningen van de nieren zo vroeg mogelijk op te sporen en zoveel mogelijk te voorkomen. Door bijvoorbeeld de kans op hoge bloeddruk en diabetes te verminderen, lopen wij ook minder risico op een nierziekte. Maar hoe gezond jij ook leeft, iedereen kan vroeg of laat een nierziekte krijgen.

Nierschade kan leiden tot nierfunctieverlies. Wanneer jouw nieren minder goed werken wordt jouw bloed ‘vergiftigd’. Dat is slecht voor hart en bloedvaten. Wij merken pas dat onze nieren hun zuiverende functie niet goed meer vervullen als er nog maar 30 procent (of minder) van de nierfunctie over is. Dan pas komen er klachten. Bij verdere achteruitgang van de nierfunctie dreigt een nierfunctie vervangende behandeling, zoals dialyse of transplantatie.

Sprekers

Margreet Bartels (Internist-nefroloog RKZ), Hanneke van den Broek (Internist-nefroloog RKZ), Liesbeth van Gils (Internist-nefroloog RKZ) en Karin Hartog (Diëtist RKZ) belichten verschillende aspecten van anatomie, symptomen, klachten, oorzaken behandeling, controles, dieet, dialyse en transplantatie. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

De informatieavond wordt gehouden dinsdag 28 oktober in het restaurant van het Rode Kruis Ziekenhuis op de 2e etage van het ziekenhuis. De avond is van 19.00 tot 21.00 uur. De zaal is vanaf 18.30 uur open. De toegang is GRATIS maar jezelf wel aanmelden. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de website: of telefonisch bij het patiëntenservicebureau: Tel: 0251-265111. Dit bureau is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 uur- 16.00 uur.


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz