Onbekend maakt onbemind

COLUMN

Jan Doetjes

BEVERWIJK- 65 jaar, 50 jaar één beroep en 40 jaar een eigen winkel.

Wat een statistieken! Maar wel een man die niet erg begrepen is. Lijkt te leven op een eiland, gecreëerd in Beverwijk. Altijd even vriendelijk maar heeft een eigentijdse benadering naar mens en klant. Je mag hem of niet. Een tussenweg is er niet. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, is zijn motto. Tijdens zijn relaas over vervlogen tijden, blijkt al snel dat hij in zijn hart er wel een beetje bij wilde horen. Maar naar buiten “doet” Jan alsof hij onverschillig is. Zei ik “doet” ? Ja, ik bedoel ook “Doet”jes. Jan Doetjes!

Eigenlijk heeft hij op zijn Amsterdams gezegd schijt aan de buren. Dit toont hij in zijn voorkomen en aan zijn kleding kan jij ook niet echt aflezen dat hij er is voor anderen. Schijt aan de buren op zijn Amsterdams, want Jan komt oorspronkelijk uit de Jordaan. Eigenlijk stroomt er in is Jan zijn aderen best nog wel wat kwajongens bloed. Jan heeft het geluk gehad zijn hele leven te kunnen doen wat zijn hartje hem ingaf. Hij zal nooit en te nimmer voor een baas kunnen werken. Jan is altijd even eigenwijs. Toch ook wel een beetje ingegeven door zijn onzekerheid. Jan wil graag bevestiging van zijn kunnen. Heeft graag mensen om zich heen die hij koffie kan geven. En geloof mij, dat zijn er velen.

Jan, jij mag best eigenwijs zijn. Jij hebt erg veel gedaan in jouw leven en erg hard gewerkt. Jouw aanstekelijke energie waarop jij kan vertellen en enthousiast kan zijn over eigen werk, bind een ieder aan jouw lippen. En als jij eenmaal op jouw praatstoel zit, komt niemand er snel tussen. Op zijn 15e is Jan begonnen met werken en heeft o.a. gewerkt bij foto van der Meulen op de Zeestraat. Bovendien heeft Jan ook nog enige tijd als persfotograaf gewerkt. Maar in 1968 emigreerde Jan naar Canada. Dit avontuur bleek bij één jaar verblijf in Canada tot een einde te komen. Zo keerde Jan terug op eigen honk.

Net als ik het idee heb om afscheid te nemen, van een man waarvan ik het vermoeden heb dat elke Beverwijker hem wel kent, tovert Jan nog iets anders uit zijn hoge hoed. Jan blijkt blueszanger. Oké, over de keus van muziek is te discussiëren, want niet iedereen zal van dit type muziek houden. Maar ook hier laat Jan zien dat hij een vakman is. Een blueszanger in hart en nieren. En dat hij dit niet onverdienstelijk doet, bewijst zijn vele optredens. Met zijn blues-makkers heeft hij een prima cd gemaakt. Een flamboyant figuur die kleur geeft aan de samenleving. Wel of niet begrepen!

Jan, je kan er wat van.


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz