Open Dag bedrijfsschool Tata Steel

TATA STEEL
Tekst en foto: Tata Steel

IJMUIDEN – Op woensdag 8 november kunnen jongeren met een passie voor techniek tijdens een Open Dag van 15.00 tot 20.30 uur kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel.

Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de vele carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Jij kunt ook kennismaken met de nieuwe technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, waaronder 3D-printers en robotica.

Nieuw vak: duurzaamheid

Vanaf dit schooljaar introduceert Tata Steel in het tweede jaar van de opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde een module Duurzaamheid. Als onderdeel daarvan maken de leerlingen een eindopdracht over onderwerpen als energie, CO2 en bijproducten van het staalproces. Duurzaamheid vormt een belangrijk onderdeel van de strategie van Tata Steel. Tata Steel in IJmuiden behoort tot de top van de staalbedrijven in de wereld waar het gaat om duurzaam produceren. Vanaf dit jaar wil  Tata Steel de toekomstige medewerkers gelijk al tijdens de opleiding in contact brengen met de vele facetten van duurzaamheid. Het is goed als leerlingen nu al nadenken over hoe zij kunnen bijdragen aan het verder verduurzamen van onze processen en producten.

Paradijs voor techniekliefhebbers

Tata Steel is een waar paradijs voor jongeren die zich willen ontwikkelen op het gebied van techniek. De mogelijkheden daartoe zijn legio. Aan de Academy van Tata Steel worden diverse landelijk erkende technische opleidingen aangeboden: procestechniek (MBO-3), werktuigbouw (MBO-3 en MBO-4) en elektrotechniek (MBO-3 en MBO-4). Tata Steel zorgt ervoor dat de opleidingen naadloos aansluiten op de huidige stand van de techniek. Zo is er bijvoorbeeld speciale aandacht voor automatisering en robotisering. De opleidingen zijn toegankelijk voor iedereen met een VMBO-diploma (Kader, Gemengde of Theoretische Leerweg) of met een overgangsbewijs Havo3-Havo4, met vanzelfsprekend voldoendes voor natuurkunde en wiskunde in het vakkenpakket. De twee- en vierjarige opleidingen van Tata Steel bestaan uit een aantrekkelijke combinatie van werken en leren. Tata Steel neemt de kosten van de opleiding volledig voor zijn rekening en de leerlingen ontvangen vanaf de eerste dag een salaris. Leerlingen krijgen ook een baangarantie. Het opdoen van veel concrete praktijkervaring, de persoonlijke begeleiding van docenten en mentoren en de doorgroeimogelijkheden spreekt veel jongeren aan. Van de medewerkers in de fabrieken en installaties is de helft ooit begonnen op de bedrijfsschool. Het slagingspercentage aan de Academy bedraagt 88% (tegen een landelijk gemiddelde op het MBO van 65%). Vorig jaar werd de bedrijfsschool van Tata Steel door MBO-studenten uitgeroepen tot de best gewaardeerde technische MBO-opleiding van Nederland.

Tijdens de Open Dag geven leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel uitleg over de opleidingen en zijn er diverse activiteiten waarbij de bezoekers zelf hun techniekkennis in praktijk kunnen brengen. Jij kunt ook een kijkje nemen bij de Technische Dienst van Tata Steel of in een van de vele fabrieken. Een geldig identiteitsbewijs is daarvoor verplicht en er geldt een minimumleeftijd van 14 jaar. Voor een bezoek aan de Open Dag is aanmelden niet nodig.

Het is mogelijk om jezelf al op de Open Dag in te schrijven voor een van de opleidingen. Veelal zijn de opleidingen al kort na de Open Dag vol. Locatie Open Dag: Academy van Tata Steel, Rooswijkweg 61 in Velsen-Noord.

Meer informatie over en inschrijven voor de opleidingen is te vinden op het internet.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz