Open dagen Akerendam

NIEUWS

Akerendam

BEVERWIJK – Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2013 zijn het huis en de tuin van buitenplaats Akerendam geopend van 11.00-17.00 uur. Tijdens deze open dagen staan de zogeheten ‘onvergetelijke groenten’ centraal. Een proeverij, kookdemonstratie, lezingen en rondleidingen bieden voor elk wat wils. Ook Nieuw Akerendam, een uniek wooncentrum voor senioren, zet deze dagen de deuren open voor belangstellenden. Je kunt appartementen van verschillende afmetingen bezichtigen.

De buitenplaats Akerendam is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman en geschikt gemaakt voor de huisvesting van ouderen. In 1977 en 1988 werd het complex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse onvergetelijke groenten worden gekweekt.

Proeverij

Onvergetelijke groenten is het uitgangspunt voor de proeverij die Akerendam tijdens de open dagen organiseert. Laat je verrassen door de bijzondere gerechten die op ambachtelijke wijze worden bereid door de keuken van restaurant De Koster (in ‘t Gildehuys) en die vriendelijk zijn geprijsd. Op beide dagen is tussen 14.00-16.00 uur tevens een kok van De Koster aanwezig voor een kookdemonstratie. De recepten kun je na afloop mee naar huis nemen. Bij de oranjerie is koffie, thee en gebak verkrijgbaar.

Indien je meer achtergrondinformatie over onvergetelijke groenten op prijs stelt, nodigen wij jou graag uit voor een lezing die wordt gegeven door Agaath Kastein, werkzaam bij Villa Augustus te Dordrecht. De lezingen vinden op beide dagen plaats om 12.00 uur en om 14.30 uur. Wie meer wil weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw kan deelnemen aan één van de gratis rondleidingen die starten om 11.15 uur en om 13.30 uur.

De toegang is gratis en (invaliden) toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen. Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz