Opnieuw waarschuwing politie voor “babbeltrucs

NIEUWS POLITIE BERICHTEN

opgepast

BEVERWIJK – IJmuiden, Heemskerk, Uitgeest, Velserbroek, Velsen – De politie in de IJmond waarschuwt mensen om extra alert te zijn voor oplichting aan de deur; de zogenaamde ‘babbeltrucs’. In de afgelopen week zijn o.a. in Beverwijk en IJmuiden wederom mensen –veelal ouderen- de dupe geworden van deze oplichters.

IJmuiden – Begin deze week werd een 83-jarige IJmuidenaar bijna de dupe van een babbeltruc. De hoogbejaarde man werd aangesproken door een persoon die een pakje onder zijn arm had en vertelde dat daar kleding in zat, die van een modeshow afkomstig was. Deze ‘pakketbezorger’ vertelde dat de bejaarde IJmuidenaar was uitgekozen als ‘gelukkige’ die de kleding gratis mocht hebben. De alerte bejaarde IJmuidenaar vertrouwde het verhaal helemaal niet van de ‘nepbezorger’ en hij liet de man niet binnen.

Beverwijk – Ook begin deze week werd een 86-jarige vrouw de dupe van een babbeltruc. Bij de hoogbejaarde Beverwijkse was een vrouw aan de deur gekomen met een smoes dat ze even een briefje wilde schrijven voor de buurvrouw. De 86-jarige Beverwijkse wilde papier halen voor de vrouw. Toen ze terugkwam bij de voordeur, stond de vrouw al binnen. De vrouw vroeg vervolgens van alles over de inrichting van de woning en bleek hierbij in een ongezien moment o.a. geld weggenomen te hebben. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Oplichters komen met een smoes aan de deur en proberen bij u binnen te komen. Soms vragen ze om een glas water of een pen, terwijl in een aantal gevallen een handlanger het huis binnenglipt. Ook doen zij zich soms voor als meteropnemer, pakketbezorger, nieuwe buurman of buurvrouw of reparateur. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

De politie is alert op deze vorm van diefstal. Belangrijker nog is dat u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van de babbeltruc. De smoesjes die zij gebruiken zijn o.a. een glaasje water, problemen bij de buren, gebruik maken van het toilet, het omwisselen van een verzekeringspasje, het vragen van legitimatie i.v.m. het aannemen van een pakketje van de buren, het lenen van een balpen etc. etc.

Als deze oplichters dan een bankpas hebben weten te bemachtigen, bellen ze later nog met een smoesje op om de pincode te ontfutselen. De politie verzoekt de inwoners van Noord-Holland hier extra alert op te zijn en niemand zomaar binnen te laten.

Denkt u zo iemand aan de deur gehad te hebben? Belt u dan s.v.p. direct met 0900-8844.

Wilt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc? Dan vindt u hieronder onze preventietips

 • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
 • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
 • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag altijd om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Twijfelt u? Laat dan voor u de persoon binnenlaat hem of haar ter controle bellen naar het betreffende bedrijf of de instantie.
 • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
 • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
 • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.
 • Overvallen en babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
 • Kent u een collectant niet? Laat hem of haar dan buiten wachten en doe de deur dicht. Haal dan pas uw portemonnee. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld). Let op: een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een afschrift van de vergunning van de gemeente of collecterende instantie bij zich te dragen.
 • Wees bedacht op zielige praatjes die oplichters gebruiken om binnen te komen. Komen onbekenden ‘in nood’ aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
 • Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
 • Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
 • Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in uw woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat u grote geldbedragen thuis bewaart.
 • Let er op dat u niet zomaar uw achterdeur onbewaakt open laat als de (voordeur)bel gaat. Terwijl u bij de voordeur wordt afgeleid, kan een tweede persoon uw woning via de achterzijde insluipen.
 • Wissel geen geld aan de deur.
 • Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.
 • Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan de politie via het algemene toegangsnummer 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
 • Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt: bel dan direct de politie via alarmnummer 112.


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz