Overwinteren in Nederland

NIEUWS


WIJK AAN ZEE – Gespot in Wijk aan Zee.

Op de parkeerplaats in Wijk aan Zee was vandaag een Sneeuwgors aan het foerageren. De Sneeuwgors is een soort vink die leeft van o.a. insecten en besjes en wordt ca. 16 cm groot. In de broedperiode is de man wit, met een zwarte rug en heeft zwarte middelste staartpennen. Het is niet echt een zeldzame vogel in Nederland maar wel een vogel die ook weer niet zo erg opvalt. En als jij hem dan ziet is gelijk de vraag, wat is dit nou toch weer voor een vreemde vogel?


Foto’s: Kees Hagen Reddingsbrigade Wijk aan Zee

Het vrouwtje heeft dan een grijze kop en rug met zwarte vlekken. De snavel is tijdens de broedperiode donker van kleur. In de winter verkleurd het wit naar roestig bruin. De snavel is dan licht van kleur. In het broedseizoen begeeft de sneeuwgors zich op de toendra, langs rotskusten en bergtoppen.

Normaal is de Sneeuwgors een standvogel en broedvogel in Noord-Schotland, IJsland, Scandinavië en de noordkust van Rusland. Of hij genoeg zaden kan vinden in Nederland is maar de vraag. Want buiten het broedseizoen is dat het hoofdvoedsel van dit diertje.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz