Papier Mache!

COLUMN

2

Decennia lang is de politiek bezig “kiezers” (lees klanten) te werven. Niets is ongeoorloofd om maar zoveel mogelijk mensen te trekken naar de diverse partijen. Er breekt een ware volkse gekte uit. Partijen verdringen zich bij de door hun zelf opgezette borden om zich zo goed mogelijk, met allerhande posters, zich te presenteren. Anderen hangen spandoeken aan schuurtjes om maar te laten zien dat zij er zijn om een woordje mee te spreken. Meespreken met dubbele tong in een chaos die al jaren en jaren berg afwaarts gaat. Het doel blijkt alle middelen te heiligen. Waar groen links staat om verspilling te voorkomen van alles wat natuur aangaat, staan zij vrolijk met folders te strooien gemaakt van papier. Papier gemaakt van de bomen. Bomen waar zij later in hun programma, alles maar dan ook alles aan doen om deze te beschermen. Zo maar enkele voorbeelden. Houten schotten worden opgezet waar posters een oerwoud laten zien van namen en partijen die zich willen etaleren. 

1

Deze zelfde partijen staan straks te dringen om de middenstander te verbieden reclame-uiting te geven aan gevel of stoep. Broodnodige reclame. Nodig om het hoofd boven water te houden in tijd van recessie. Middenstanders die geen wachtgeld krijgen als zij geen inkomsten kunnen genereren. Zodra een ondernemer, waar de partijen zeggen voor te staan, een uithangbord of één meter buiten de gevel, reclame denkt te kunnen maken, wordt het hoofd afgehakt door de regeltjes van de gevestigde orde. Ook wel establishment met een mooi woord genoemd. Zodra een persoon denkt een poster te moeten plakken om een uiting ergens aan te geven, zal deze, indien op heterdaad betrapt, het moeten bezuren. Maar de partijen plakken er rustig op los. 

Deze zelfde politieke partijen staan te dringen ver buiten hun eigen gevel van het huis of gevel wat hun toegewezen is. Het stadhuis. Resulterende in een smerig plakfestijn op de meest uiteenlopende plaatsen in de gemeente. Als op deze primitieve wijze, a la 2014, nog campagne gevoerd moet worden, zal het ook niet veel beter worden met de politiek.

Dit is een mening. Mijn mening. Of deze mening gedeeld zal worden is maar de vraag. Maar zoals het er vandaag de dag er nog steeds aan toegaat, laat zien hoe treurig het gesteld is. Geen enkele vorm van professionalisme te bespeuren. Moeten wij dan nog stemmen op dit amateurisme? Het ziet er niet uit. Te smerig voor woorden. Presentatie staat voor datgene wat je bent. Chaos dus. Al die emmers lijm zullen niet in staat zijn de politiek nog te lijmen. 

Dirk-Jan Prins 2010a


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz