Politie vraagt jullie aandacht…

NIEUWS POLITIE BERICHTEN

PERSBERICHTEN_politie

BEVERWIJK / NOORD-HOLLAND – De laatste maanden wordt op verschillende plaatsen in Noord-Holland ingebroken in auto’s. De buit bestaat voor een groot deel uit airbags. Maar ook kostbaarheden, die door de eigenaar in de auto zijn achtergelaten, worden meegenomen.

’s Ochtends ontdekt de eigenaar van een auto dat er is ingebroken in zijn voertuig. Een raam is ingeslagen en uit de auto zijn de airbags weggehaald. Meestal blijkt het niet de enige auto in de buurt te zijn geweest, want bij dit soort diefstallen lijken de daders meteen maar meerdere auto’s open te breken. Zo werd in de nacht van dinsdag op woensdag maar liefst tien auto’s opengebroken in Velserbroek. De buit bestond voornamelijk uit navigatieapparatuur en airbags. Een nacht later, de nacht van woensdag op donderdag, werden vijftien auto’s opengebroken in de Planetenwijk in Purmerend en de wijk Zuiderham in Krommenie. Hierbij ging het alleen maar om airbags. Maar niet alleen ’s nachts vinden er inbraken plaats. Ook overdag, bijvoorbeeld na het sporten, kan een autoraam ingeslagen zijn en is de navigatie gestolen. Of na het winkelen, blijkt de iPad, die nog op de achterbank lag, uit de auto is ontvreemd.

Het zijn niet alleen lokale criminelen, zoals veelplegers en/of drugsverslaafden, die in auto’s inbreken. Vaak gaat het om criminele bendes, waarvan sommigen afkomstig uit Midden-en Oost-Europa zijn, die jaarlijks voor miljoenen uit auto’s stelen. Deze zogenaamde ‘mobiele bendes’ plegen vooral veelvoorkomende criminaliteit, zoals voertuigcriminaliteit, winkeldiefstal en zakkenrollerij. Mobiele bendes zijn lastig te pakken. Een groep criminelen rijdt naar een plaats en breekt daar in in auto’s of woningen. Binnen enkele minuten zijn ze weer verdwenen. Vaak nog voordat iemand het in de gaten heeft.

Auto-inbraak is niet een typisch Noord-Hollands probleem. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde aan de kamer een hardere aanpak van mobiele bendes in heel Nederland. De minister wil een integrale aanpak waaraan de politie een bijdrage levert. De aanpak is onder meer gericht op het identificeren, het verstoren en frustreren van mobiele bendes in Nederland.

De politie vraagt jullie aandacht voor het volgende. Voor autokrakers is het nog altijd een zeer aantrekkelijke bezigheid om auto’s open te breken. Vaak worden er waardevolle spullen in een auto achtergelaten, zoals: laptops, smartphones, dure zonnebrillen, elektrisch gereedschap, rijbewijzen, bankpasjes, geld en leren jassen. En voor dure onderdelen, zoals navigatieapparatuur en airbags is een afzetmarkt. De politie onderneemt allerlei initiatieven om de inbraken een halt toe te roepen, maar het belangrijkste is om inbraken te voorkomen. Natuurlijk moet je met je vingers van andermans spullen afblijven, maar het is ook belangrijk om het voor dieven onaantrekkelijk te maken om in auto’s in te breken. Iedereen heeft daar een verantwoordelijkheid in. Niet in de laatste plaats de bezitters van auto’s zelf.

Het is heel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen van inbraak in hun auto en dat mensen het bij de politie melden als ze een verdachte situatie zien. Met de aangiftes en meldingen die worden gedaan, krijgt de politie een beter beeld van waar zich de problemen met name voordoen. Met die informatie kan gericht gesurveilleerd worden op die plaatsen waar auto-inbraken vaker voorkomen.

 Tips om inbraak in uw auto te voorkomen

– laat geen kostbare goederen in de auto achter

– zet het dashboardkastje open

– leg geen waardevolle spullen onder de stoelen

– zet het stuur in het stuurslot

– dek de laadruimte niet toe, laat zien dat er niets van waarde ligt

– registreer waardevolle goederen. Voorzie ze van een postcode en huisnummer.

– parkeer op een goed verlichte parkeerplaats (een bewaakt parkeerterrein is het beste)

– voorzie de auto van een goedgekeurd alarmsysteem


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz