Politie waarschuwt opnieuw voor babbeltrucs

POLITIE BERICHTEN

opgepast

BEVERWIJK – De politie van Noord-Holland waarschuwt mensen om extra alert te zijn voor oplichting aan de deur. De zogenaamde ‘babbeltrucs’. In de afgelopen weken zijn in Noord-Holland wederom meerdere mensen, vaak ouderen, de dupe geworden van deze oplichters. Dit gebeurde o.a. in Velserbroek, Zaandam, IJmuiden, Heemskerk, Bovenkarspel, Alkmaar, Heerhugowaard, Beverwijk en Purmerend. Oplichters komen met een smoes aan de deur en proberen bij je binnen te komen. Soms vragen ze om een glas water of een pen, terwijl in een aantal gevallen een handlanger het huis binnenglipt. Ook doen zij zich soms voor als meteropnemer, pakketbezorger, nieuwe buurman of buurvrouw of reparateur. Denk niet dat het jou niet overkomt, want dit soort dieven zijn zeer behendig in hun smoezen.

De politie is alert op deze vorm van diefstal. Belangrijker is dat je kunt voorkomen dat jij slachtoffer wordt van de babbeltruc. De smoesjes die zij gebruiken zijn o.a. een glaasje water, problemen bij de buren, gebruik maken van het toilet, het omwisselen van een verzekeringspasje, het vragen van legitimatie i.v.m. het aannemen van een pakketje van de buren, het lenen van een balpen enz.

Als deze oplichters dan een bankpas weten te bemachtigen, bellen ze later  met een smoesje op om de pincode te ontfutselen. De politie verzoekt de inwoners van Noord-Holland hier extra alert op te zijn en niemand zomaar binnen te laten. Denkt jij zo iemand aan de deur gehad te hebben? Belt dan direct met 0900-8844.

Wil  je voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van een babbeltruc? Lees dan s.v.p. deze preventietips

Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstand houder of deurketting. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor jouw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag altijd om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling zegt te komen. Twijfelt je? Laat dan, voor jij de persoon binnenlaat, hem of haar ter controle bellen naar het betreffende bedrijf of de instantie.

Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij je thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren. Geef nooit jouw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar. Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.

Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kan je niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. Jij kunt vragen terug te komen zodra je niet meer alleen thuis bent.

Overvallen en babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen. Ken jij een collectant niet? Laat hem of haar dan buiten wachten en doe de deur dicht. Haal dan pas jouw portemonnee. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld). Let op: een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een afschrift van de vergunning van de gemeente of collecterende instantie bij zich te dragen.

Wees bedacht op zielige praatjes die oplichters gebruiken om binnen te komen. Komen onbekenden ‘in nood’ aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112. Laat vreemden geen gebruikmaken van jouw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.

Betaal geen (porto)kosten voor niet door jou zelf  bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nep koerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.

Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in jouw woning is. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat er grote geldbedragen in huis zijn.

Let er op dat je niet zomaar jouw achterdeur onbewaakt open laat als de (voordeur)bel gaat. Terwijl je bij de voordeur wordt afgeleid, kan een tweede persoon de woning via de achterzijde insluipen. Wissel geen geld aan de deur.

Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.

Twijfelt je achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mis je goederen, bel dan de politie via het algemene toegangsnummer 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).

Voel je direct wantrouwen of zijn de daders nog in de buurt: bel dan direct de politie via alarmnummer 112.


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz