Primeur: echtpaar op hoofdpodium

NIEUWS
tata-schaak
Tekst & Foto: Tata Steel

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – Deelnemers Tata Steel Challengers 2017 bekend

Nederlands grootmeester Jorden van Foreest, die in augustus verraste door het Nederlands Kampioenschap te winnen, gaat zich in januari in Wijk aan Zee meten met jonge en ervaren grootmeesters uit tien verschillende landen. De organisatie van het Tata Steel Chess Tournament heeft vandaag de deelnemers van de Tata Steel Challengers 2017 bekendgemaakt. Markus Ragger (Oostenrijk), Ilia Smirin (Israël), Gawain Jones (Engeland) en Jeffery Xiong (Verenigde Staten) zijn enkele van de grootmeesters die Van Foreest achter zich zal moeten laten om de titel in de Tata Steel Challengers te veroveren.

Een van de twee vrouwen uit het deelnemersveld is Sopiko Guramishvili (Georgië), echtgenote van Anish Giri, die deelneemt aan de Tata Steel Masters. Het is voor het eerst dat een echtpaar op het hoofdpodium speelt in Wijk aan Zee. De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017.

“Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is een mix tussen opkomend talent en meer ervaren spelers. Deze groep heeft veel grootmeesters die voor verrassingen kunnen gaan zorgen”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. Met een gemiddelde rating van 2591 is het een sterk deelnemersveld. Vorig jaar was de gemiddelde rating 2570. Op papier wordt de lijst aangevoerd door de 28-jarige Oostenrijker Markus Ragger. Het is voor het eerst sinds de deelname van Karl Robatsch in de jaren ’60 dat er een Oostenrijker speelt in Wijk aan Zee. Veteraan Smirin (hij wordt kort voor het toernooi 49) zal hem zware tegenstand bieden, evenals debutant Gawain Jones uit Engeland, de originele Zweedse aanvalsspeler Nils Grandelius en Jeffery Xiong, die in augustus in India werd gekroond tot jeugdwereldkampioen tot 20 jaar. Op dat moment was hij pas 15 jaar. De bij de Kasparov Chess Foundation aangesloten Xiong geldt als supertalent en is de jongste grootmeester op het Tata Steel Chess Tournament 2017. Hij zou zomaar mee kunnen doen in de strijd om de overwinning. Naast Jorden van Foreest wordt Nederland vertegenwoordigd door Erwin l’Ami en Benjamin Bok. De jonge Noor Aryan Tari (1999) zal trachten om in de voetsporen van zijn grote voorbeeld Magnus Carlsen te treden. Tari was lid van het Noorse Olympiadeteam, dat in september verraste met een fraaie vijfde plaats. De vrouwelijke topschakers in de Tata Steel Challengers zijn de in het Westen nog onbekende Tingjie Lei uit China en Sopiko Guramishvili uit Georgië, die in 2016 achter winnaar Vladimir Dobrov (Rusland) beslag legde op de tweede plaats in de Toptienkamp. Guramishvili maakt haar debuut op het hoofdpodium in Wijk aan Zee. De veertiende deelnemer wordt de op 1 december hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie met een rating onder de 2650.


Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2017, Tata Steel Challengers

Naam                          Geboortejaar              Rating             Land

Markus Ragger          1988                           2694                Oostenrijk

Ilia Smirin                   1968                           2674                Israël

Gawain Jones            1987                           2663                Engeland

Jeffery Xiong              2000                           2660                Verenigde Staten

Nils Grandelius           1993                           2646                Zweden

Lu Shanglei                1995                           2616                China

Jorden van Foreest    1999                           2614                Nederland

Erwin l’Ami                  1985                           2608                Nederland

Benjamin Bok             1995                           2597                Nederland

Aryan Tari                   1999                           2572                Noorwegen

Vladimir Dobrov          1984                           2505                Rusland

Tingjie Lei                   1997                           2473                China

Sopiko Guramishvili    1991                           2370                Georgië


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz