Project 2uur59

NIEUWS
De altijd op tijd ploeg 

BEVERWIJK – Ook gek op de rensport? 

Lees dan het verhaal van Jacco maar eens. Wie weet kunnen jullie jezelf aansluiten. Nee heb is er en ja is te krijgen. Maar dan wel zelf ook de marathon binnen de drie uur lopen. Dat is namelijk het doel.

”Acht seconden kwam Michel Butter te kort. Acht seconden”, herhaalt Jacco Heijblok nogmaals en ziet zichzelf in verwondering opnieuw staan daar in het Vondelpark, op het ‘40km punt’, terwijl de deelnemers aan de TCS Amsterdam Marathon hun laatste kilometers rennen. Het was die bewuste 18e oktober 2015, toen deze bekende Nederlandse atleet Butter zo weinig tekort kwam om zich te kwalificeren voor Rio.

”Dat was voor mij het moment waarop de ambitie bovenkwam om een marathon te gaan lopen”, zo begint Jacco Heijblok zijn verhaal. De week daarna nam hij contact op met z’n vriend Johan Artmanni, om hem van zijn plan op de hoogte te stellen. Artmanni was sinds een paar maanden blessurevrij. Zij spraken af samen een rondje te lopen. Zo konden zij meteen ook brainstormen over ’the road to Amsterdam’. Er zat vanaf hier al iets te broeden!

Na een aantal jaren minder te hebben getraind, kwam in het Amsterdamse park de ambitie boven een marathon te lopen. Met een aantal jongens trainde hij al een tijdje bij atletiekvereniging DEM. Er ontstonden groepjes die dezelfde tempo’s liepen. ”Je praat met elkaar en je leert elkaar een beetje kennen. Je loopt eens een wedstrijd samen en zo ontstond er een steeds hechtere groep”, aldus de initiatiefnemer.

Hij opperde eind 2015 het idee om, gelet op het nagenoeg zelfde trainingsniveau, gezamenlijk te gaan trainen voor de marathon Amsterdam in 2016. Fanatiek als deze groep mannen is, werd het doel niet de marathon zelf, maar deze uit te lopen binnen de 3 uur. ”Dat doen er circa vierhonderd in Nederland. Brainstormend kwam wij vervolgens op de naam: ’project2uur59’.”

Sponsoren werden gevonden. In Asics, Oosterbaan sport en wandelschoenen uit Alkmaar plus Fysiotherapiepraktijk Westertuinen (gerund door DEM-atlete Sanne Bakker) vonden zij kompanen. ”Schema’s werden opgesteld door onze trainer bij DEM Bert Vink”, gaat dit enthousiaste verhaal verder. ”Naast Johan en Jacco sloten ook Frank Janssen, Dave Molenaar, Jeroen Paap, Rowdy Liesker, Martin Bronder, Robert Klamer en Bas Klomp zich aan. Géén onbekende namen in de IJmondiale sportwereld.”

”Het avontuur kon beginnen”, vervolgt Jacco Heijblok en zegt: ”In deze periode groeiden wij echt naar elkaar toe. Lief en leed werden gedeeld. Het is niet niks om naast ons werk, onze gezinnen tijd en energie te vinden om vijf keer per week ’op niveau’ te trainen. Wij hebben elkaar er echt doorheen gesleept”.

Vanaf de start van de voorbereiding tot aan 16 oktober, de dag van de Amsterdam Marathon rende de groep ongeveer drieduizend km ‘bij elkaar’. ”Waarvan het overgrote merendeel samen. Vooral na de zomer zijn er maanden geweest dat wij meer dan vierhonderd kilometer in de maand liepen. Ook hadden wij een aantal wedstrijden gezocht om onszelf te testen zoals de DCD-Loop, de Marquetteloop, de Damloop en ’de 30 van Amsterdam Noord’.”

Uiteindelijk resulteerden al die gezamenlijke inspanningen in een groep van acht atleten (Martin Bronder haakte helaas geblesseerd af), die in Amsterdam aan de start stond. Niet de volledige groep haalde het doel om binnen drie uur binnen te zijn, maar met tijden van 2.54u, 2.55u, 2.56u, 2.58u, 2.59u, 3.06u, 3.16u en 3.26u werd als ’Project2uur59’ wel de doelstelling behaald. En dat schept een serieuze band. Hardloopmaatjes zijn hardloopvrienden geworden. Een hechte vriendengroep.

Jacco Heijblok: ”Wij besloten het een project te laten zijn zonder einde. Project2uur59 gaat door als een groep enthousiaste en fanatieke hardlopers, die plezier en ambitie hoog in het vaandel hebben staan. Daarmee willen wij het beste in elkaar boven halen. Wij porren elkaar, maar weten ook van elkaar dat wij ieder lid het allerbeste gunnen gewoon omdat wij groot respect voor elkaar hebben. Zo hebben wij voor de komende maanden het NK 10km en het NK ½ marathon op het programma staan. Wij gaan er mooie klasseringen lopen”.

Project2uur59 krijgt inmiddels veel vragen over de schema’s die tijdens het trainen worden gevolgd, wanneer en waar de trainingen zijn. Antwoorden zijn te vinden op de website: maar  ook op Facebook en Twitter heeft de groep een eigen pagina.

Atleten:                 tijd in Amsterdam/ Rotterdam

Johan Artmanni  2.54.42u (8e NK M40)

Jacco Heijblok     2.55.35u (9e NK M40)

Frank Janssen    2.56.55u (11e NK M45)

Robert Klamer     2.58.20u

Martin Bronder    2.58.24u (gelopen tijdens Rotterdam Marathon)

Jeroen Paap        2.59.10u (gelopen tijdens Rotterdam Marathon)

Rowdy Liesker     3.05.59u

Dave Molenaar    3.17.06u

Bas Klomp            3.26.57u


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz