Robot of echt? Of allebei!

COLUMN

Onderzoekers hebben een robotarm ontworpen die bijzonder behendig en flexibel is. Het hoofd van de ontwerpafdeling van het bedrijf, dat het instrument heeft ontwikkeld, zegt dat de nieuwe arm alle huidige apparaten in de industriële automatisering ver overtreft. En er zijn heel wat industriële toepassingen waar een robotarm in gebruik is.

Hoe dit nu weer kan? Deze kennis hebben de onderzoekers ontleend aan de slurf van een olifant.

media_xll_5513433

Eerst maar enkele weetjes over de slurf.

De slurf van een olifant is al menig maal het meest veelzijdige en het nuttigste hulpstuk op aarde genoemd. De olifant kan met zijn multifunctionele slurf de meest uiteenlopende zaken verrichten. Zo kan een olifant er mee ademen, ruiken, drinken, trompetteren, als rietje gebruiken of als water of zand douche gebruiken. De slurf is bovendien een hand of arm voor het dier. Praten doet hij ook een beetje met de slurf. Als een olifant met zijn slurf gemoedelijk over de grond aan het slingeren is, geeft het dier aan dat hij geen kwaad in het zin heeft en je ontspannen kunt blijven. Zij geven elkaar genegenheid met de slurf of houden in colonne elkaar aan de staart vast om bij elkaar te blijven. Maar ook als snorkel kan de slurf worden ingezet bij het oversteken van plassen en rivieren.

In de slurf zitten een kleine 40.000 spiervezels. Hierdoor kan de slurf zich verbluffend flexibel bewegen. Het goede dier is zelfs in staat een muntje op te rapen. Niet dat de olifant daar wat aan heeft! Maar vrachten van bijna 300 kg kan hij ook met gemak tillen. En flinke dreunen uitdelen als jij met jouw laatste Rolo aan het pesten bent. Reken maar dat een klap, met een slurf van gemiddeld 140 kg, flink aankomt. En niet aankomen met het gezegde, hij voelt toch niets, hij heeft een olifantshuid! Dit gezegde gaat niet op. De huid van een olifant is zo gevoelig, dat een olifant een vlieg voelt landen.

Nu is er dan een robotarm ontwikkeld, die zowel voor de industrie als de consument bijzonder interessant is. Een woordvoerder van de onderzoekers geeft aan, dat de geheel nieuw ontwikkelde robotarm, op basis van de slurf van een olifant, het de mens en machine in staat stelt, efficiënt en veilig samen te werken.


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz