Rummikub

NIEUWS
1e prijs rummi
Prijsuitreiking door wethouder van Weel

WIJK AAN ZEE – Afgelopen zaterdag en zondag vond de 29e editie plaats van het Nederlandse kampioenschap Rummikub.

Wijk aan Zee was opnieuw het decor voor een groot aantal mensen die streden voor leuke prijzen. Dit keer is Peter Mentzij, uit Purmerend, met de 29 jaar oude wisselbeker naar huis. Hij ontving de prijs uit handen van wethouder van Weel. Wat heel bijzonder is, Peter mag meedoen, als 1e prijswinnaar, met de wereldkampioenschappen.

Rummikub een gezelschapsspel dat in de jaren dertig in Israël werd ontwikkeld. Het wordt gespeeld met 2, 3 of 4 spelers. Bij Rummikub gaat het erom wie als eerste al zijn, of haar blokjes, op tafel kan leggen door het vormen van rijen of sets.

Oorspronkelijk was het een kaartspel dat werd gespeeld met twee stel kaarten. Daardoor is er veel ruimte op tafel nodig. Vandaar de steentjes, omdat die veel kleiner zijn. Het spel heeft 106 steentjes. Twee sets van de getallen 1 tot en met 13 in de kleuren rood/geel/blauw/zwart en twee jokers (2x13x4 + 2).

In 1983 werd in Nederland dit spel gekozen tot spel van het jaar. Jaarlijks wordt in Wijk aan Zee om het Nederlandse Kampioenschap gespeeld. Dit toernooi vindt altijd plaats in het eerste volledige weekend van september.

joke
Tante Joke in opperste concentratie

In 2009 introduceerde Rummikub een onlineversie van het populaire spel. Het is een spel wat iedereen, waar dan ook in de wereld, kan spelen en communiceren met elkaar. Op de sociale netwerksite Facebook is de onlineversie al een zeer populair spel geworden met maar liefst 260.000 spelers iedere maand.

horst
Horst te midden van de spelers

29 jaar is de organisatie van dit fenomeen in handen van Horst Heydenreich. Helaas zal volgend jaar zijn laatste Rummikub toernooi zich aandienen. Bij 30e keer haakt Horst af. De laatste keer dat hij het voortouw trekt bij de Nederlandse kampioenschappen Rummikub. Horst stopt! Dit tot verdriet van velen. Maar missen hoeven wij hem niet. Stolpersteinen, kofferbakmarkt. Noem maar op. Wij zullen nog veel van hem horen. Maar voor nu, bedankt Horst voor bijna 30 jaar plezier.


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz