Slangen! Enge beesten!

COLUMN

Slangen! Enge beesten! Om rillingen van te krijgen.

Natrix
Natrix

Zij zitten verstopt in schoenen. Komen ongevraagd uit een toiletpot gekropen, zoals afgelopen week nog het geval was. Hij is een glibber, een gladjakker, een gluiperd. Met zijn gespleten tong zaait de slang twijfel en tweedracht. Hij is dubbelzinnig. Een slang staat symbool voor de onderwereld en het dodenrijk. Binnen de psychoanalyse geldt de slang als een fallussymbool. In de volksmond symboliseert een slang: listigheid, sluwheid en tot het aanzetten van slechte daden. Wel de listigheid en sluwheid te verstaan waar wij zelf niet tegen opgewassen zijn. Hierdoor boezemt hij angst in. En een slang, bijtende in eigen staart, symboliseert de eeuwigheid. Hij maakt zo van zijn lichaam een cirkel zonder einde en zonder begin.

Het is opmerkelijk te noemen dat een dier, met al deze toch wel typische kenmerken, het teken is van apothekers. Enige uitleg over de slang, van de apothekers, is op zijn plaats. Het vermoeden bestaat dat de gestileerde schaal met slang staat voor de ‘gifbeker’, als verwijzing naar de apotheker als ‘gifmenger’.

hygieia
Godin Hygieia

In werkelijkheid is het de schaal waaruit Hygieia, de godin van de gezondheid, properheid en hygiëne in de Griekse mythologie, haar slang te eten en te drinken geeft. Zij is één van de dochters van Asklepios. Hygieia wordt altijd met slang en beker afgebeeld. Zij liet haar slang altijd uit een beker eten en drinken. Deze schone dame, in beide opzichte van het woord, vond dit een stuk frisser voor haar slangen en omgeving. Hier ligt gelijk de oorsprong van het woord hygiëne. Vernoemd naar deze Griekse mythologische godin Hygieia. Daarnaast is de slang het symbool van leven omdat, zij zich door het afwerpen van de huid, steeds lijkt te verjongen. Dit staat in schril contrast met de eerdere genoemde symbolisering “onderwereld en het dodenrijk”.

slangen

Slangen hebben geen ledematen om zich voort te bewegen. Zij moeten een enorme sterke huid hebben om tegen de constante wrijving bestand te zijn. Sommige soorten klimmen tegen ruwe boomstammen op en andere banen zich een weg door schurend zand. Hoe komt het dat een slangenhuid zo veel kan hebben?

Elke soort heeft een andere dikte van huid. Maar wat zij gelijk hebben, de huid is super sterk en stevig aan de buitenzijde. Maar naar binnen wordt de huid steeds zachter. En dit kan zo zijn voordelen hebben. Doordat de huidstructuur zo is opgebouwd, als bij de slang, van buiten stevig en vol van grip, maar van binnen zacht, wordt de druk over een groter gebied verdeeld. Door deze gelijkmatige verdeling van de druk, is de huid van de slang sterk genoeg om zich tegen scherpe stenen te wapenen. De binnenkant van de slang blijft zo optimaal beschermd.

Vervolgens gaan onderzoekers op zoek wat de huid van de slang voor de mens kan betekenen. Opmerkelijk hoeveel de geneeskunde toch te danken heeft aan het bestuderen van het dierenrijk. Zou de wetenschap in staat zijn de slangenhuid te imiteren, dan worden er nieuwe typen implantaten gemaakt voor het menselijk lichaam. Door de structuur van de slangenhuid na te bootsen, zouden deze beter op hun plaats blijven zitten. En als bij aandrijf- en transportmechanismen de opbouw van slangenhuid wordt nagebootst, zullen er minder milieuvervuilende smeermiddelen nodig zijn. Listig hé?

2010a
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz