Soep

NIEUWS
Wat de wind binnen 5 minuten op het strand van Wijk aan Zee gooit 

Het derde kwartaal van dit jaar is het zover!

Voor de laatste keer heeft plasticopruimoperatie The Ocean Cleanup, het ontwerp van de plastic soepvanger aangepast. De nieuwste plasticvanger zal sneller dan het plastic door de golfstromen drijven en geen verankering hebben.

Pas een jaar geleden zou het definitieve ontwerp zijn werk gaan doen. Nu al blijkt dat de verankering van het eerdere ontwerp roet in de soep gooide. Het plastic zou met de golfstroom, met een behoorlijke gang, van de 600 meter lange arm afgaan.

Het laatste ontwerp zit los en zal net iets sneller gaan dan het plastic zelf en zo in staat zijn het plastic voor te zijn en te vangen. De natuurlijke golfstroom duwt de 600 m lange plasticvangers automatisch naar de plekken waar de concentratie afval het hoogst is. Een 3 m lange lap neemt ook wat dieper liggend plastic mee. Na verloop van tijd zal een boot het opgevangen plastic verzamelen en uit de oceaan halen.

Uiteindelijk moeten er 60 van deze 600 m lange armen in de oceaan komen. De eerste wordt nu gebouwd in San Francisco. Het heeft in vergelijking met het vorige testexemplaar, dat als eerste dit jaar de zee op ging, een langere levensduur, is makkelijker neer te leggen en maakt,, volgens de ingenieurs van Ocean Cleanup, ook nog beter schoon.

Slat geeft toe dat het ongetwijfeld niet de laatste wijziging is van het ontwerp, maar dat dit ontwerp wel het eerste zal zijn dat plastic zal verzamelen in de oceaan. Dit moet al in het derde kwartaal van dit jaar gaan gebeuren. Eerst nog redelijk dicht bij de kust, later naar de Grand Pacific Garbage Patch, 1200 nautische mijlen van de westkust van de VS.