“Spitsvondig” slakje

COLUMN

Lekker langs het strand lopen.

Maar dan moet je toch echt even door de schelpengrens heen stappen om dichter bij het water te komen. Elke stap kraakt. Schelpen en slakkenhuisjes spatten onder de voeten uiteen. Na lekker uitgewaaid te zijn, snel naar huis waar met deze korte dagen gelijk de lichten aan gaan. De sfeervolle verlichting van rond de kerst komt er aan. Of je nu wel of niet iets aan kerst doet, de lampjes zijn en blijven oergezellig en leuk om te zien.

Tijdens onze voettocht langs het strand is het nagenoeg onmogelijk om het huisje van de Hinea brasiliana slak stuk te trappen. Want dit slakje komt eenvoudig niet voor in onze Noordzee. Het zal daarom niet aanspoelen. Het diertje is te vinden richting Australië en Nieuw Zeeland. Er is wel iets speciaals te vertellen over dit diertje.

Hinea-brasiliana-snail

Als dit slakje een krab op zich af ziet komen, zal de krab zich toch eerst eens achter zijn oren moeten krabben alvorens tot de aanval over te gaan. Want dit slakje zal de krab afschrikken met lichtflitsen. En dan niet met een klein flitsertje met een statiefje uit zijn deuropening, nee dwars door de wanden van zijn huisje heen. Je zou zeggen dat de schaal van het huisje het licht tegen houdt. Maar nee, het huisje verstrooit juist het licht.

images

In San Dieo hebben wetenschappers ontdekt dat het licht tien keer efficiënter door het huisje wordt verstrooid dan een commercieel verkrijgbare verstrooier, die even dik is als het huisje van de slak. Een halve millimeter dik, zijn de wanden van dit huisje. Vervolgens kan het slakje, door zijn huisje heen, het licht ook nog eens acht keer sterker naar buiten uitstralen. Het licht van dit slakje is licht wat verder weg komt door zeewater heen dan welk ander licht. Zeer opmerkelijk.

download (1)

Wat kan de mens met dit gegeven?

Dr. Deheyn zegt dat kennis over deze zeeslak een bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen van bouwmaterialen met betere licht geleidende eigenschappen. Verder onderzoek is nuttig voor de biofotonica. Dit is een vakgebied waarbij licht wordt gebruikt voor medische onderzoeken en behandelingen. In ons huidige led-tijdperk zullen licht-verstrooiers, met de nog kleinere lichtbron van dit slakje, veel beter licht verspreiden. Maar dan moet de wetenschap eerst in staat zijn het slakje na te bootsen. Huidige led-verlichting is al zuinig, maar led-verlichting gebaseerd op de techniek van dit slakje, zal ongetwijfeld nog veel meer energiebesparing opleveren.

Maar hier is ons slakje zelf niet echt mee bezig. Deze bekijkt zijn kunnen van twee kanten. Hoe kan ik die krab langer achter zijn oren laten krabben en hoe kan ik de omgeving laten weten dat hier een roofdier zit. Want dan kunnen de vijanden van de krab op hun beurt hem wegjagen bij mijn voordeur.

Als jullie voortaan over het strand lopen en de slakkenhuisjes spatten weg onder jullie voeten, bedenk dan eens wat een enorme architectuur er in het zand verscholen ligt. Oké, niet dit slakje, maar er verschuilen zich natuurlijk nog veel meer ingenieuze zaken onder jullie voeten. In ieder geval is dit een slakje met gevoel voor gezelligheid. Altijd maar zijn lampje bij zich dragen.

Of het nu de donkere dagen rond kerst is of hoog zomer, hij laat altijd zijn licht schijnen.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz