Stank voor dank?

COLUMN

Hoe zouden jullie een eerste indruk willen maken bij een eventueel aankomende partner? Er zijn vele theorieën hoe dit het beste aan te pakken. Maar je haalt het natuurlijk niet in je hoofd om een persoon, die jij leuk vindt, verse mest aan te bieden om indruk te maken. En dan nog een lekker groot stuk ook.   

mestkever

Toch zijn er levende wezens die dit wel doen. En wel de mestkever. Lekkere verse stront aanbieden om indruk te maken. Jawel, dit diertje moet natuurlijk ergens zijn naam aan te danken hebben. Maar wat doet een dergelijk diertje met deze mest allemaal?

Voor de mestkever is een hoop verse olifant stront bijvoorbeeld een delicatesse. Of welke hoop dan ook. Een dikhuid hoeft dan ook niet een verse lading uit darmstad te laten vallen of er zitten al snel tussen de 15.000 en 20.000 kevers zich te verdringen om deze verse maaltijd te kunnen verorberen. Een drukte van belang. En als kever moet jij er nog snel bij zijn ook. Anders is de maaltijd weg voor jij het weet. Er zijn ook iets slimmere mestkevers. Deze vinden al die drukte maar niets. Daarom pikken zij aan de zijkant snel het een en ander weg, maken er  een balletje van en laten het balletje rollen, weg van alle drukte. Zo snel mogelijk, in één rechte lijn. Niet slingeren of rondjes rennen, nee zo snel mogelijk de bal verstoppen in zachte grond. Eenmaal in de grond en snel genoeg gelopen, kunnen eventuele kapers niet meer aan de haal met deze strontbal. En dan te bedenken dat de kever buiten eten om, de mest ook nog gebruikt om er eieren in te leggen. Maar hoe kan het toch dat de kever geen rondjes loopt? En vergeet niet, deze opruimkever werkt ook in de nacht. Ook dan loopt het diertje in een rechte lijn. En als wij dan weten hoe dit werkt, hebben wij er als mens dan wat aan? Nou reken maar.    

Onderzoekers waren al op de hoogte dat de mestkevers navigeren op het licht van de maan en de zon. Maar als die er niet zijn, ook dan houden de kevers een rechte lijn aan. Rara!

Dit komt omdat de kever het hele melkwegstelsel gebruikt. Ja echt waar. Niet één enkele ster maar echt het hele stelsel. Het weinige licht hiervan is voor de kever prima. Nee, deze mestkever krijg je niet snel gek. Dat blijkt! Maar de mestkever is, wat tot nu toe bekend is, wel de enige die het melkwegstelsel gebruikt. De mestkever heeft een effectief visueel navigatiesysteem dat zelfs werkt bij het zeer zwakke licht van het melkwegstelsel. 

En dan nog iets. Heb niet het lef ooit nog eens een kever dood te trappen. Deze dieren besparen de staatskas, alleen al in de USA, 54 miljard op jaarbasis. Vanaf nu even kijken waar jullie met jullie grote voeten gaan staan. Als alles opgeruimd moet worden door de mens, zou een land snel failliet zijn. 

Bovendien leren deze mestkevers de mens problemen op lossen bij het verwerken van visuele signalen. Want als het de mens gaat lukken om het navigatiesysteem na te bootsen van de mestkever, dan zouden onbemande vliegtuigjes en drones het mestkeverprogramma geprogrammeerd krijgen om zo beter in staat zijn, bij rampen, ingestorte gebouwen te doorzoeken. Het minste licht is genoeg om de juiste weg te vinden. En net zoals de kever zal de drone geen enkele poot gebruiken om de neus dicht te houden. 

2010a
Dirk-Jan Prins


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz