Sterke arm op inspectie

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Afgelopen week werden er inspecties uitgevoerd langs kust en duin. 

Samenwerkende overheden langs de kust                     Tekst & Foto’s: Dirk-Jan Prins
Een pittig gesprek met de organisatie van de paragliders

Nu is dit wel vaker het geval, maar afgelopen week zat aan deze inspectie een bijzonder tintje. In het verleden werden deze inspecties uitgevoerd door de afzonderlijke overheden. De ene overheid kent niet zo goed de wetten en regels van de ander. En er zijn nogal wat overheden. De volgende overheden hebben belang bij de kust en het duin: de douane, de Koninklijke Marechaussee (KMar), voedsel en warenautoriteit, Rijkswaterstaat, PWN, de Gemeente, de Provincie en de politie, om maar een greep te doen in het zakje van de overheden, want er zijn vast meer overheden die belang hebben bij de kust en het duin.

Het bijzondere van deze inspectie “kust en duingebied” van afgelopen week is, dat al deze diensten de handen ineen hebben geslagen en met elkaar op inspectie zijn gegaan. Zo leert men van elkaar en weet men straks ook welke overlappende wetten en regels er zijn en welke er gezamenlijk aangepakt dienen te worden die elkaar tegenspreken.

Om een voorbeeld te geven. Tijdens deze inspectieronde kwam men paragliders tegen die het duin betraden. Overal borden met kwetsbaar duingebied. Dan maar eens een pittig gesprek aangaan met de overtreders. Maar wat blijkt, er zijn zoveel regels en wetten, dat die ook hier elkaar tegenspreken. Zo zegt de paraglider, weg hier want jullie staan op een officieel vliegveld en dus hier gelden de luchtvaartwetten en de inspecteurs houden de regels en wetten aan, geen duin betreden en niet vliegen hier, want er zijn maar twee echte vliegvelden in Nederland voor deze sport aangewezen. En hier hoort Heemskerk niet bij.

Bij dergelijke tegenstrijdige regels en wetten heeft het daarom weinig nut om het bonnenboekje te trekken. Het is raadzamer om als overheden met elkaar in gesprek te gaan, om te kijken hoe al deze regels en wetten op één lijn te krijgen. Zolang er tegenstrijdigheid is, kan er eenvoudig niet bekeurd worden. En dan nog niet eens voor het paragliden zelf, maar voor het betreden van het duin. Handhaven op het vliegen zou wel moeten volgens de regels van de overheden.

De paragliders geven aan alleen deze ene spot te benutten en zien daarom het probleem niet. Want Wijk aan Zee is heel duidelijk en stellig in het paragliden, het verboden in Wijk aan Zee!

Maar niets is minder waar. Met een stevig vaartje razen de paragliders geruisloos van Heemskerk, via Wijk aan Zee, naar Velsen richting windmolens en weer terug. Om vervolgens door een verandering in de wind, bijna op het terras van Het Strandhuis te belanden. In 2017 hebben zich tot nu toe 9 ongevallen voorgedaan waarbij zeker 6 paragliders zijn afgevoerd door ambulances.

Heen en weer, heen en weer.
Deze paraglider kon net voorkomen op het terras van het Strandhuis te landen en kon verder vliegen richting Heemskerk

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz