Talent op Beverwijkse Bazaar

COLUMN
JELLE
Jelle

BEVERWIJK – Het is half vijf in de middag als op een stoeltje, midden in de hal van de Beverwijkse Bazaar een man zit. Alleen aan een tafeltje. Hij neemt alles in zich op. Vervolgens zet hij een potloodstreep op papier. Kijkt tekent, kijkt tekent, kijkt en …… in een heerlijk rustgevend tempo. Na enige belangstelling te hebben getoond, is Jelle al snel aan het vertellen. Zo geeft Jelle aan dat hij bouwkundig projectleider is. Hij heet natuurlijk niet voor niets Jelle Bouwhuis. Jelle is 55 jaar en reist elke dag van Amsterdam naar den Helder. Want daar is Jelle werkzaam bij de gebouwendienst van defensie. Met trots laat hij zien wat voor een prachtige scherts hij heeft gemaakt in het centrum van Alkmaar. Het is Jelle niet helemaal aan komen waaien. Jelle deed de Rietveld Kunstacademie. Ja, maar dat is nog niet alles, zegt Jelle. Ik ben ook muzikant. Met mijn maten speel ik al vanaf 1993. Ik ben de gitarist. Maar ik bespeel nog wel meer instrumenten hoor. En dat doen wij in combinatie met poëzie. Ons groepje heet “fruitcompagnie” Het betreft liedjes en sketches van eigen hand die als romantisch cabaret op het podium worden gebracht. Felix en Sjoerd spelen en zingen, dragen voor, maken theater.

Jelle verzorgt op eigenzinnige wijze de begeleiding met akoestische en elektrische gitaar. Uitbundig, absurd, lyrisch,kritisch, sprookjesachtig, ondeugend en soms ook bevreemdend. Een breed scala aan sferen. Per gelegenheid kan het programma aan de wensen van het gehoor worden aangepast: Een akoestische en ‘elektrische’ set met gevarieerde light verse of een synthetische set waarbij ‘performing poetry’ in een geluidsdecor met speciale effecten, zoals het zingende geluid van een met strijkstok aangestreken gitaar, naar voren wordt gebracht. Alles wat de Fruitcompagnie ten gehore brengt is geschreven door de tekstdichters Sjoerd en Felix. Chansons, light verse, absurditeiten, sketches en waar gevraagd het experiment uitgaande van eigen poëzie (lyriek, surrealisme en engagement). Een voorstelling kan tevens gelardeerd worden met korte verhalen of stukjes die speciaal voor de gelegenheid zijn geschreven. Er is een keus uit ruim 150 nummers. Aan voortgaande vernieuwing en verbetering van het repertoire wordt steeds gewerkt.

JELLE2
Bijna klaar

Jelle is gek op Afghaanse muziek. Dit wordt nog wel eens gedraaid, hier op de Bazaar. Ik laat een man achter die heerlijk een onverstoorbare en een natuurlijke rust uitstraalt. Alleen hierdoor al kan je aannemen dat hij in alles wat hij doet een perfectionist is. Wie hem tegenkomt moet ook maar eens een praatje met deze bijzondere man maken. Wie weet zit hij aankomend weekend wel weer op zijn stoeltje op de Bazaar om zijn werk van de afgelopen week af te maken.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz