Tandpijn

NIEUWS
1
Foto’s: Dirk-Jan Prins

WIJK AAN ZEE – De windmolens bij de Noordpier hadden last van slechte tandwielen. 

Vorige week zijn de windmolens aan de Reyndersweg aan de tand gevoeld. Na inspectie bleken de molens niet helemaal te draaien zoals het hoort. Bij de eerste molen werd zelfs het hele tandhuis vervangen. Indrukwekkende werkzaamheden aan indrukwekkende reuzen. En dan niet even sleutelen. Nee, er is één dag nodig om voorbereidingen te treffen, één dag om te takelen om vervolgens nog een hele dag bezig te zijn om alle onderdelen weer te monteren. Gelukkig geven de Deense bouwers van deze molens goede garantie. Want deze reparaties vielen gelukkig nog binnen de garantie.

2
Het tandwielhuis van 24 ton

Om maar enkele getallen te noemen, het oranje tandwielhuis, op de vrachtwagen, weegt maar liefst 24000 kg. Daar moest een fikse kraan aan te pas komen. Om precies te zijn een kraan van 90 meter hoogte om alles te kunnen takelen uit en in de 80 meter hoge reus.

3
De luchtkoeler van 7 ton

Het blauwe onderdeel is de koeler. Deze luchtkoeler alleen al weegt 7000 kg. Maar hij moest eruit om bij het het tandwielhuis te komen. Maar wisten jullie dat één blad ook al 45 meter lang is? Een slag van 90 meter. De slag is langer dan de totale hoogte van de molen.

Zo, nu kunnen de drie reuzen, van Wind Groep Holland uit Heemskerk, weer stroom gaan leveren. Rechtstreeks aan de grote centrale in Beverwijk. Want gebroederlijk naast elkaar leveren zij stroom voor 8400 huishoudens op jaarbasis.


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.