Taxus baccata of Taxus brevifolia

NIEUWS

Alle delen van taxus zijn giftig behalve het helderrode vruchtvlees van de schijnbessen


BEVERWIJK – De taxus, ook wel venijnboom genoemd, is een conifeersoort, die veel wordt aangeplant in en rondom tuinen als afscheiding.

De Taxus brevifolia is de soort, die vooral voorkomt in het noordwesten van de VS. De Taxus baccata is de Europese variant, die hier in vrijwel elk tuincentrum of boomkwekerij te koop zal zijn. Beide soorten zijn vooral rijk aan de stof taxol, die tot op heden te moeilijk, te ingewikkeld en te duur bleek om kunstmatig te ontwikkelen.

Taxol heeft de eigenschap bij mensen celdeling te kunnen voorkomen, waardoor de stof bijzonder interessant is bij kankerbestrijding. Taxol wordt daarom in bepaalde chemokuren verwerkt. Omdat het op zowel zieke als gezonde cellen werkt, zijn mensen altijd flink ziek van een chemokuur/taxolbehandeling. Desalniettemin kan de kankersoort (vooral borst- en eierstokkanker) erdoor worden geremd en zelfs tot stilstand worden gebracht.

Taxol wordt in de Amerikaanse soort gewonnen uit de bast, maar hierbij werden zoveel bomen verbruikt, dat de soort en het ecosysteem van de taxusbossen met uitsterven werden bedreigd. Bij de Europese soort kan taxol uit de naalden worden gewonnen. TU Delft heeft zelfs een methode ontwikkeld om Taxol zodanig te winnen/’melken’, dat de boom behouden blijft en verder kan groeien.

Daarom is HVC Beverwijk een inzamelingsactie begonnen. Omdat er zoveel tuinen zijn met deze Taxus, zal er regelmatig gesnoeid moeten worden. Lever dit snoeiafval van de Taxus in bij het afvalbrengstation van HVC. Hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de productie van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Taxussnoeisel is een basisgrondstof voor chemotherapie. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. Daarnaast doneert stichting ‘Vergroot de Hoop’ 50 euro per kubieke meter taxussnoeisel dat via de afvalbrengstations wordt ingezameld. Het ingezamelde bedrag gaat naar Stichting KiKa of een, door de gemeente geselecteerde, lokaal goed doel dat zich inzet tegen kanker. Snoeien dus!!


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz