test verwerking eikenprocessierups geslaagd.

NIEUWS


ALKMAAR – HVC kan op een veilige en verantwoorde manier dode eikenprocessierupsen verwerken

HVC is al geruime tijd bezig om een methode te vinden om op een verantwoorde manier dode eikenprocessierupsen te verwerken. HVC heeft de test succesvol uitgevoerd. De dode rupsen worden in zogenaamde dubbel verpakte ‘big bags’ aangeleverd. Dat zijn zakken van een zeer stevig materiaal waardoor zij niet kunnen scheuren. De brandharen van de rupsen, die de gezondheidsklachten geven, kunnen daardoor niet vrijkomen. Zo levert het verwerken van de eikenprocessierups geen gevaar op voor de omgeving en medewerkers van HVC.

HVC heeft onderzocht hoe het aan de maatschappelijke vraag kon voldoen om de eikenprocessierups op een verantwoorde manier te verwerken. Beleidsadviseur Adriaan Lefeber: “Wij zijn ervan overtuigd dat met wij strenge acceptatievoorwaarden en een duidelijke werkinstructie de rupsen op een veilige manier kunnen verwerken. De test heeft dat ook uitgewezen”.

De nesten van eikenprocessierupsen zijn door speciale ongediertebestrijders weggehaald. De dode rupsen worden aangeleverd in dubbele afgesloten verpakkingen die weer in een gesloten big bag gaan, vergelijkbaar met grote stevige kunststof zakken die afgesloten kunnen worden. De chauffeur lost de big bags in het stortgat. Vervolgens bedient een kraandrijver, vanachter glas, een grijper waarmee de big bag wordt getild en intact de oven wordt in geduwd. De zak wordt afgedekt met ander afval. De temperatuur van de oven is minimaal 850 graden. Binnen een uur zijn de eikenprocessierupsen verbrand en blijft er niets meer dan een beetje as van over, net zoals bij restafval het geval is. En als medewerkers in de afvalbunker moeten werken, dan dragen zij extra beschermende kleding waaronder een wegwerpoveral, veiligheidshandschoenen en speciale adem- en gezichtsbescherming.

Kort geleden zijn 2700 nesten uit Amstelveen verwerkt. HVC is klaar om nog meer rupsen te verwerken. De schatting is dat er dit jaar nog zo’n 50 ton rupsen verwerkt kunnen worden in Alkmaar, afhankelijk van het aanbod uit de markt.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz