“Tijdloos” dorp

COLUMN

WIJK AAN ZEE 

dorpskerk

Dag, kun jij mij vertellen hoe laat het is? vraagt een vriendelijke voorbijganger aan mij. Nee, eigenlijk niet. Ik heb geen horloge om. Maar dit is zo opgelost hoor, zeg ik hoopvol. Kijken gewoon even op de kerktoren. Ah, goed idee, roept de voorbijganger. Eerst kijk ik op het busstationnetje, maar daar ligt de klok, na de laatste storm, nog steeds op halfelf. Nieuwsgierig loop ik met de voorbijganger mee naar de voorkant van de kerk. Want aan de kant van het Julianaplein kunnen wij geen klok ontdekken. Ga nou weg, ook de voorkant heeft geen klok!

SONY DSC

Hoe kan dit? Een dorpskerk zonder klok! Ik weet dat dit soort kerken bestaan maar dat de dorpskerk in Wijk aan Zee er zo bij zou staan, had ik niet door. De volgende dag maar eens op onderzoek. Al snel merk ik dat dit nog niet eenvoudig is. De meeste inwoners van Wijk aan Zee waar ik de vraag aan stel “waarom heeft de dorpskerk op het Julianaplein geen klok”? kijken eerst bedenkelijk, vervolgens schieten zij in de lach om vervolgens te zeggen, meen je dit echt?  Dit is mij nou nog nooit opgevallen! Heeft hij echt geen klok?

Tijdens de speurtocht naar de klok kom ik in contact met Marcel Lindeman. Hij heeft de geschiedenis van deze kerk onderzocht en dankzij Marcel is het mogelijk een klein stukje geschiedenis door te geven.

Om maar gelijk te beginnen en deze dorpskerk niet als een onvolwaardige kerk neer te zetten, heeft de dorpskerk wel degelijk een klok gehad. Sterker, het was zelfs de enige openbare klok in de hele omgeving. Omstreeks 1890 kwam pas de Odulphuskerk die ook een klok heeft. Terwijl het uurwerk van de dorpskerk uit het begin van 1600 stamt. De hele klok is gemaakt van smeedijzer. De hamer was ook van smeedijzer en sloeg elk uur op de luidklok. Maar dan, drie eeuwen later, het is over. Vlak na de tweede wereldoorlog komt de klok stil te staan. Tot 1974. De eigenaar van de kerk, de gemeente Beverwijk, besluit om in 1974 de klok uit de toren te slopen en naar Beverwijk te brengen. Tot vorig jaar heeft de klok tentoon gestaan in het Stadskantoor van Beverwijk. 1974 was het jaar van restauratie. Tijdens deze restauratie is bovendien de wijzerplaat, die aan de westkant van de kerk zat, van de toren gehaald. Beverwijk heeft genoeg van de klok en laat de klok terugkeren naar Wijk aan Zee. Nu staat deze troosteloos en levenloos te zijn in een glazen kistje onderin de toren. Tentoongesteld. Wachtende op dat wat gaat komen. De tijd zal het leren.

kerk JLP WAZ

Nu zijn jullie weer bij de tijd dankzij dit korte stukje geschiedenis. Misschien een idee om deze klok zijn oorspronkelijke plek weer in te laten nemen? Daar kan de gemeente Beverwijk, als eigenaar van de kerk, best een steentje in bijdragen. Maar de eerder vermelde klap op elk uur, dat mag deze klok dan wel vergeten.

Dirk-Jan Prins 2010a


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz