Twee vijfvoudige winnaars in Tata Steel Masters tijdens 80e editie

TATA STEEL
Bron & Foto: Tata Steel

WIJK AAN ZEE – Carlsen, Anand en Kramnik op Tata Steel Chess Tournament 2018

Wereldkampioen Magnus Carlsen en oud-wereldkampioenen Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik en Hou Yifan nemen deel aan het Tata Steel Chess Tournament 2018, zo heeft de toernooiorganisatie vandaag bekendgemaakt. DIt gebeurde tijdens een bijeenkomst in Beeld en Geluid in Hilversum. Zowel Carlsen als Anand hebben het Tata Steel Chess Tournament vijfmaal gewonnen. In januari treffen ze in Wijk aan Zee onder meer Anish Giri, Wesley So (winnaar in 2017), Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Sergey Karjakin en Hou Yifan. De 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018. In het kader van Tata Steel Chess On Tour spelen de Tata Steel Masters op woensdag 17 januari in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum en op woensdag 24 januari in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Alle speeldagen, zowel die in Wijk aan Zee als die in Groningen en Hilversum, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Sociaal-maatschappelijke initiatieven

Met het Tata Steel Chess Tournament zet het bedrijf niet alleen een toptoernooi neer. Zij investeren ook in de sociaal-maatschappelijke rol van schaken. Tata Steel richt zich met zijn omgevingsbeleid op jongeren onder het thema ‘Future Generations’. Dat doen zij ook via het Tata Steel Chess Tournament. Tata Steel wil met Chess on Tour als katalysator fungeren voor sociaal-maatschappelijke initiatieven in de speelsteden. De schaaksport helpt om groepen jongeren van uiteenlopende achtergronden met elkaar in contact te brengen. Schaken geeft jongeren zelfvertrouwen en stimuleert strategisch en creatief denken. In diverse steden die het Tata Steel Chess Tournament in de afgelopen jaren heeft aangedaan tijdens ‘Chess on Tour’, zijn schaakprojecten voor jongeren van de grond gekomen. Bijvoorbeeld in Utrecht en Rotterdam. Die lijn wil Tata Steel komend jaar doortrekken.

Spannende strijd

Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament: “Het 80e Tata Steel Chess Tournament belooft op voorhand een prachtig jubileumtoernooi te worden. Ik ben bijzonder verheugd over de deelname van vier wereldkampioenen. De deelname van met name Kramnik en Anand in deze jubileumeditie is heel bijzonder, omdat het alweer enige jaren geleden is dat zij in Wijk aan Zee hun opwachting maakten. Magnus Carlsen is nog altijd de nummer één van de wereld, maar zijn voorsprong is geslonken. De strijd om de eerste plaats kan wel eens erg spannend worden. Met name Anish Giri is er veel aan gelegen om voor eigen publiek toe te slaan en zo de opvolger van Jan Timman te worden, die als laatste Nederlander het Tata Steel Chess Tournament won (in 1985). Na 25 jaar te hebben deelgenomen heeft Loek van Wely besloten om de uitnodiging voor het Tata Steel Chess Tournament dit keer niet aan te nemen. Gawain Jones promoveert uit de Tata Steel Challengers, waar hij dit jaar de overwinning in de wacht sleepte.” De 13e speler wordt in november bekendgemaakt en de 14e een maand later, als bekend is wie op 1 december de hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie is met een rating onder de 2750. De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden in de loop van november bekendgemaakt.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2018, Tata Steel Masters

Naam                                     Land               Rating            World Ranking

Magnus Carlsen                     Noorwegen     2826                1

Fabiano Caruana                   VS                   2794                4

Vladimir Kramnik                    Rusland          2794                5

Shakhryar Mamedyarov         Azerbeidzjan   2791                6

Wesley So                              VS                   2788                7

Viswanathan Anand               India                2783                9

Sergey Karjakin                      Rusland          2765                12

Anish Giri                                Nederland       2762                13

Wei Yi                                     China              2740                18

Hou Yifan                               China              678                  64

Adhiban Baskaran                  India                2671                75

Gawain Jones                         Engeland        2662                83