“Uitmuntend” vlindertje tegen valsmunters.

COLUMN

Schitterende diertjes zijn het. Het dwarrelt er lustig op los. De één nog mooier van kleur dan de ander. Nagenoeg iedereen die een vlinder ziet blijft het diertje wel even nakijken. De mens wordt al snel vrolijk bij het aanschouwen van een vlinder. Een diertje wat tot de verbeelding spreekt. Maar er is een vlinder die vanaf nu nog meer tot de verbeelding gaat spreken dan voorheen. De Papilio blumei is de naam van dit dartelende diertje. Een pracht vlinder. Deze vlinder heeft inktzwarte vleugels met een groene tekening. Over de vleugels loopt een groene band, het staartje aan de achtervleugel is groen en langs de gekartelde achterrand van de achtervleugels loopt een rij groene vlekken. De spanwijdte van dit paar gram wegende diertje  is tussen de 12 tot 14 centimeter. De prachtige, metaalachtige kleur op de vleugels verandert afhankelijk van de gezichtshoek van kleur. De kleur van deze vlinder is zo fel, dat deze zelfs nog op 800 meter afstand zichtbaar is.

 blumespeacock_sedoa140912

Waarom een heel verhaal over een vlinder die hier niet eens voorkomt? Wat is er zo bijzonder?

Het bijzondere is de kleur van de vlindervleugeltjes. Op de vleugels van dit soort zitten rijen minuscule holten. Deze holtes zijn in staat om het licht wat erop valt, op verschillende manieren weerkaatsen. Zo zal het midden van elke holte het geelgroene licht rechtreeks weerkaatsen. De randen weerkaatsen blauw licht. De kanten van dit holletje laten het licht eerst over een oppervlak vallen dat uit verschillende lagen bestaat. Hierdoor ontstaat er een lichtversterking maar ook een gedeeltelijke polarisering. Een heel complexe manier waarop de bijzondere kleur ontstaat. Op de foto, enorm vergroot onder een microscoop, is goed te zien hoe deze is opgebouwd.

 Papilio_blumei_scales_bar200um

Tien jaar lang heeft de mens nodig gehad om de kleur van de vlinder na te bootsen. En dan nog in een eenvoudigere vorm ook. Niet eens de complexe manier waar de vlinder zelf gebruik van maakt.

En ook hier opnieuw dezelfde vraag. Welk nut heeft dit nú weer voor ons? Nou, deze kleur-imitatie van de vlindervleugel gaat gebruikt worden om valsmunters dwars te zitten. Want de verf die op deze techniek gebaseerd is, kan gebruikt op bankbiljetten. Door de holletjes is het mogelijk geworden om versleutelde informatie in te brengen. En geloof het of niet. Het is vanaf het moment dat een biljet hier mee gemaakt is, een drama voor de heren valsmunters. Of het onmogelijk gaat worden om biljetten na te maken, weten de wetenschappers niet. Maar dat het zeer lastig is geworden, is een ding wat zeker is. Valsmunters getakeld door een vlindertje van een paar gram. Wat klinkt dit leuk. Deze verf zou bovendien gebruikt kunnen worden voor paspoorten, creditcards en rijbewijzen.

In de tien jaar van onderzoek en het nabootsen van deze kleur, is ook nog duidelijk geworden dat de holletjes op de vleugels een prima instrument zijn om zonnecellen te bouwen die vele malen efficiënter zijn in het opvangen van het zonlicht dan onze huidige panelen. Wat een vernuft zit er toch in onze natuur.


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz