Van Iso naar Din

NIEUWS

BEVERWIJK – Reis terug in de tijd op zaterdag 21 oktober bij ISOO.nu

Foto: Dirk-Jan Prins

Zaterdag 21 oktober tussen 12.00 en 16.00 uur stelt fotograaf Onno van Middelkoop mensen in staat om op een oude ambachtelijke wijze geportretteerd te worden. Daarnaast is het de laatste dag om de expositie van Onno van Middelkoop en Marco Termes – ‘Solo voor Twee’ – te bewonderen.  Voldoende aanleiding om een bezoekje te brengen aan het fotografiecentrum ISOO.nu.

De fotografie zoals wij haar heden ten dage kennen bestaat inmiddels al weer bijna twee eeuwen. Alleen ging het vroeger toch wel ietsje anders. Fotografie was een ambacht dat veel tijd in beslag nam. De fotograaf moest zijn ‘gevoelige platen’ letterlijk zelf maken. Hij bracht dan ook uren door in de donkere kamer om, bijvoorbeeld, glasplaten te voorzien van een lichtgevoelige laag, die na dat proces ook nog in het donker moesten drogen. Veel meer dan 20 platen per dag schieten met behulp van de houten platencamera, voorzien van matglas aan de achterkant en een verduisteringsgordijn om het allemaal te kunnen zien. Belichtingstijden van enkele seconden waren normaal.

Nu weet jij meteen waarom de meeste mensen op foto’s, rond eind 19e en begin 20e eeuw, allemaal zo serieus keken. Hou immers maar een glimlach stokstijf exact hetzelfde vast. Het was een nieuwe vorm van portretteren waarbij het resultaat verbluffend snel te aanschouwen was en dat allemaal zonder dat er een schilder aan te pas hoefde te komen…

Zaterdag 21 oktober kunnen jullie dit zelf ervaren bij het fotografiecentrum ISOO.nu aan het Stationsplein 46 in Beverwijk. Wees er snel bij, want voor zes mensen is er ruimte om op de gevoelige (glas) plaat vastgelegd te worden.

Voor meer informatie mogen jullie contact opnemen met: Jan Aardenburg, telefoon: 06 10928278Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://www.bic-news.nl/van-iso-naar-din/
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM