Van Haagse putter naar IJmuidense mus

COLUMN

Nicolette

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – Afgelopen maandagavond, een onderwerp in de Wereld Draait Door. Het puttertje. Een boek gemaakt naar het gelijknamige schilderij van de Nederlandse schilder Carel Fabritius uit 1654. Het is 33,5 bij 22,8 centimeter olieverf op paneel en hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Het is een portret van een putter.

Daar is schrijfster Donna Tartt. Donna heeft al twee bestsellers op haar naam staan. Zij heeft wel 10 jaar op zich laten wachten met dit laatste exemplaar. Het Puttertje. Maar dit 10 jaar laten wachten doet Donna vaker. Tussen al haar boeken zit een tijdsbestek van 10 jaar.

Het boek opent met een ontploffing in een museum in New York. De 13-jarige Theo Decker is daar met zijn moeder, waar hij geïntrigeerd raakt door een meisje dat net als hij de kunstwerken bewondert. Theo draalt, zijn moeder loopt door – regelrecht het epicentrum van de explosie in. Want dat is ook wat met Theo gebeurt. Tartt zet met deze ouverture de lijnen van een bijna Dickensiaans verhaal uit. Theo staat opeens alleen op de wereld (zijn vader was al eerder met de noorderzon vertrokken) en is in het ongemakkelijke bezit van Het puttertje van Fabritius, dat hij uit de verwarring van de aanslag wilde redden. De band tussen dat vogeltje, geketend aan een pootje en Theo, wordt met treffende bespiegelingen in het verhaal vervlochten. Aldus Anne Jongeling van NU.nl

Dan maar eens op zoek naar een afbeelding van dit fabelachtige vogeltje van Fabritius. Ik zal vanaf nu waarschijnlijk door het leven gaan als een cultuurbarbaar, maar dat is dan maar zo. Het zal bijzonder zijn dat in 1654 dit werkje is gemaakt. Het kan mij niet bekoren. In die tijd zal het misschien lastig zijn geweest om de juiste materialen te vinden om een schilderijtje te maken. Hoewel, de Nachtwacht was 12 jaar eerder klaar dan het puttertje.

SONY DSC

Er flitsen beelden door mijn hoofd van een schilderijtje wat ik gefotografeerd heb tijdens de kunstdagen in café de Zon in Wijk aan Zee. In een hoekje was een dame aan het schilderen. Zij viel op, omdat deze dame bezig was met een vogeltje op het doek te toveren. Nee geen puttertje. En deze dame stamt ook niet uit 1654. En het is een dame, terwijl Fabritius van het mannelijk geslacht was. Ik bleef kijken naar wat in mijn ogen, ongelofelijk knap is. Al die veertjes en het snaveltje. Opeens is een eenvoudig vogeltje tot kunst verheven. Iedereen gaat na het aanschouwen van de kunsten van deze dame gelijk heel anders kijken naar deze diertjes. Het blijkt Nicolette Gerritse die ongestoord haar huismusje aan het schilderen was.

SONY DSC

Nicolette woont in IJmuiden. Is ongeveer 20 jaar geleden vanuit de keistad Amersfoort naar IJmuiden gekomen. 12 jaar geleden komt haar oma te overlijden. Om dit te verwerken gaat Nicolette portretten tekenen. Zeven jaar geleden gaat het tekenen van portretten langzaam over in het schilderen. “Alle maar dan alle technieken heb ik mijzelf aangeleerd”, zo vervolgt Nicolette haar gesprek. “Op de foto die jij hebt gemaakt in café de Zon, was ik bezig met een heftig werk. Ik probeerde een doek neer te zetten waarin de intentie uit moest komen van de toen in het nieuws zijnde misdaden tegen kleine kinderen en het verkrachten van deze kinderen. Ik heb gemerkt dat ik dan wel een luchtig werk ernaast moet hebben om mij daar op te kunnen storten, zodat ik even mijn gedachte kan afleiden van het heftige”. Ik luisterde aandachtig naar de woorden van Nicolette. Heel langzaam begon het bij mij door te dringen dat het puttertje in het Mauritshuis eigenlijk vervangen moet worden door een echte Nicolette. Ik ben er zeker van dat het verhaal van Donna Tartt zo nodig nog spannender zou zijn, alleen al vanwege al het gevoel en de emotie wat spreekt uit het werk van deze hobbyist. Haar grote wens, voor haar beroep illustraties maken voor kinderboeken. Als Nicolette zo doorgaat zal haar wens in vervulling gaan. Maar eerst even de expositie afmaken in Bartje Bloemendaal, waar al haar werk te bewonderen is, om vervolgens de Bibliotheek van IJmuiden onveilig te maken. Vervolgens gaat zij door naar de roze kunstlijn in Haarlem.

Het is dat Amersfoort niet in Brabant ligt, anders zouden wij zeggen, wat is zij keigoed.


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz