Vergeten stad. Interview met archeoloog

NIEUWS

IVAN

WIJK AAN ZEE – Weten jullie dat wij in de regio een echte archeoloog rijk zijn? Ik heb gevraagd of hij zich wilde voorstellen en uit wilde leggen wat hij zoal gaat doen binnenkort. Dit wilde hij wel.

Dag, ik ga mij voorstellen. Ik ben Ivan Kisjes. Woon in Wijk aan Zee en ben ondertussen 36 jaar.

Je wilt het geloven of niet, maar ik ben archeoloog van beroep. Al geruime tijd doe ik onderzoek in de USA. In Mexico werk ik bovendien mee aan het ontdekken van indianensteden. Dit gaat normaal gesproken zonder problemen. Er zijn natuurlijk wel eens bijzondere omstandigheden. Zo was ik in de stad Oaxaca. Ik zie jullie al kijken. Hoe spreek je dit in hemelsnaam uit. Als je Ogwakka zegt, kom je een heel eind. Hier werd ons onderzoeksteam behoorlijk in de gaten gehouden. Er is daar namelijk een legende over een “gouden kip” Moet een behoorlijk beest zijn, want er zijn al heel wat schatzoekers met deze gouden kip bezig geweest. Alleen is nu iedereen die zich daar laat zien gelijk een schatzoeker. Zo dacht men in Oaxaca dat wij ook voor deze kip kwamen. Wij voelden goed de ogen prikken van de plaatselijke autoriteit.

Aanstaande woensdag vertrek ik naar Noordelijk Irak. In dit gebied licht een heuvel met de naam Shemshara. Eigenlijk is deze heuvel een opeenstapeling van diverse steden. Steeds opnieuw werd op deze plaats stad op stad gebouwd. Vergeten steden. Zo denken wij laag voor laag, wel 7 steden tegen te komen. Er doen zelfs getallen de ronde dat het om 16 bewoningslagen gaat. Deze heuvel is gelegen bij de stad Mät Utêm. De koning van dit gebied “het land van de poortwachter” is Kuwari.

Voorgangers hebben daar al heel veel kleitabletten gevonden in spijkerschrift. Wij, een team van ongeveer 10 man van het Nino (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) en archeologen van de universiteit van Florance Italië, hopen opnieuw kleitabletten te vinden. Dit zal ons veel duidelijk maken. De vorige tabletten zijn als het goed is allemaal al vertaald. Er is haast geboden. De plaats waar wij moeten zijn, licht vlak naast een meer. Door hoogteverschillen in het water, van wel 15meter, is de omgeving aardig aan het wegspoelen. Het zal daarom de aankomende 6 weken hard werken worden. Wij weten namelijk niet, als wij volgend jaar daar weer naar toe zouden gaan, wat wij, door de aanslag van het water, nog aantreffen. Ik ga mee als IT specialist. Alles wat er gevonden wordt, zal door mij in een database worden gestopt. Zo ontstaat een mooi schema die bij later naslag erg belangrijk is. Verder is het de bedoeling dat ik met mijn zelfgemaakte drone, waar een camera in zit, de omgeving in kaart ga brengen. Het is alleen wel even afwachten. Want ik zal hier geen gezagdragers, vanwege een gouden kip, in mijn nek krijgen, maar wel mensen die zich behoorlijk achter de oren gaan krabben wanneer ik met een drone, met camera, Irak binnen wil. Ik weet dus niet hoe dit gaat aflopen. Maar ik heb beloofd dit te laten weten, zodat deze krant er gelijk melding van kan maken wat de ontwikkeling is. Voormalig Babylon ligt niet ver van de plek waar ik moet zijn. Hopelijk zal er geen Babylonische spraakverwarring optreden bij de grens. Jullie gaan het zo snel mogelijk horen. Wat het onderzoek gaat opleveren zal ik bij terugkomst graag met jullie delen.

Tot over 6 weken.

Ivan.


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz