“Column” Verzet breekt!

NIEUWS
windmolen
Foto: Dirk-Jan Prins

WIJK AAN ZEE – Waar eerst een enorm verzet was tegen windturbines, begint het verzet te breken.

Zo zijn enkele inwoners van de Noord-Hollandse gemeente Waterland zelfs een petitie gestart voor het plaatsen van windmolens in de regio en petitie gestart tegen het beleid van de provincie. Inmiddels heeft de petitie al zo’n 700 handtekeningen opgehaald.

Want in deze gemeente staan nu 2 windmolens die genoeg stroom produceren voor 3.000 huishoudens. Maar de initiatiefnemers vinden dat er meer moet gebeuren. Zo willen zij nog eens 3 windmolens bouwen zodat er met windenergie net zoveel stroom wordt opgewekt als alle huishoudens in de gemeente gebruiken. Deze gemeente heeft ongeveer 17.000 inwoners.

Ook de gemeente Waterland zou positief tegenover extra windmolens staan. Alleen, de provincie voert een ontmoedigingsbeleid! De initiatiefnemers vinden dit onbegrijpelijk en doen een dringend beroep op de provincie Noord-Holland om toestemming te geven voor uitbreiding van het aantal windmolens bij de o.a. Nes.

Het windmolen-beleid in Noord-Holland levert al langer onenigheid op tussen vooral zuidelijke gemeenten en het provinciebestuur. In Amsterdam en de Haarlemmermeer bijvoorbeeld is er veel draagvlak voor windmolens, maar worden zij flink tegengewerkt door de provincie Noor-Holland.

Bovendien is door een vreemde regel van de provincie een levendige handel in oudere windmolens ontstaan. De provincie wil dat er voor elke nieuwe molen, twee oudere molens het veld moeten ruimen. Handelaren in oude windmolens misbruiken nu deze typische regel van de provincie Noord-Holland. Met deze bijzondere regel maakt de provincie het voortijdig afbreken van windmolens mogelijk. Hoe vreemd wil iemand het hebben! Waarschijnlijk heeft de provincie er een mallemolen tussen staan….?!


 Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz