Voorkom woninginbraak

NIEUWS

woninginbraak

BEVERWIJK – Hoe houdt jij inbrekers en oplichters buiten de deur? In de regio IJmond merkt de politie, maar ook het openbaar ministerie en gemeenten, dat het aantal woning inbraken, overvallen en oplichting via babbeltrucs behoorlijk toeneemt. Alleen al het aantal inbraken is in de afgelopen jaren gestegen. Van 453 (2011) naar 536 (2012) Dit jaar zijn er al 643 inbraken gemeld in onze regio. In de landelijke Week van de Veiligheid, van 7 t/m 12 oktober 2013, is dan ook extra aandacht voor dit onderwerp. Sta er eens bij stil. Wat doet jij aan de veiligheid van jouw woning?

Doe de deuren op slot en de ramen dicht als jullie weg zijn. Vanzelfsprekende zaken waar jullie ongetwijfeld goed op letten. Maar hoe veilig is het hang en sluitwerk op jullie deuren en ramen? En hoe gaan jullie om met “klusjesmannen” die hun diensten aan de deur komen aanbieden? Hoe waak jij over de veiligheid van jouw woning en jouw bezittingen?

Goed opletten op verdachte situaties in eigen woonomgeving kan goed helpen. Zie jij iemand die zich in het donker verscholen houdt, of zie jij iemand die verdacht lang blijft staan en de omgeving bekijkt, bel dan uit voorzorg de politie. Wacht daar niet te lang mee maar bel direct 1-1-2, zodat de politie poolshoogte kan komen nemen. Misschien helpt het zo een inbraak bij jou of bij jouw buren te voorkomen. Zo kunnen de inbrekers op heterdaad worden betrapt.

Naast woninginbraak is oplichting aan de deur een vorm van diefstal waarop de politie zeer alert is. Voorkom dat jij slachtoffer wordt van één van de babbeltruc’s. Meest bekende smoesjes zijn, een glaasje water, problemen bij de buren, gebruik maken van het toilet, het omwisselen van een verzekeringspasje of het vragen van legitimatie. Als deze oplichters dan een bankpas weten te bemachtigen, bellen zij later met een smoesje om de pincode te ontfutselen. Wees hierop bedacht. Laat zeker niemand zomaar binnen.

Voorbereiding en preventieve maatregelen helpen om inbrekers buiten te houden. Enkele tips zijn:

  • Zorg voor goedgekeurd hang en sluitwerk op ramen en deuren. Laat geen hulpmiddelen voor de inbrekers, zoals ladders en dergelijke, in de tuin staan.
  • Sluit altijd alle deuren en ramen. Ook op de bovenverdieping als er niemand thuis is. Denk ook aan het kleine raam van de wc en de garagedeur. Een inbraak duurt maar een paar minuten. Dus sluit ook alles af bij heel even boodschappen doen.
  • Bewaar (reserve) sleutels niet buiten. Hang geen adreslabel aan een sleutelbos. Laat geen sleutels aan de binnenkant in het slot zitten.
  • Laat de woning er bewoond uitzien. Doe geen afwezigheidsbriefjes op de deur. Gebruik tijdschakelaars voor het licht. Zorg voor regelmatig bezoek en laat de post weghalen bij de voordeur/uit de brievenbus. Vraag of iemand de gordijnen af en toe open en dicht wilt doen.
  • Zorg voor voldoende verlichting rond de woning, zodat mensen voor de deur of het raam zichtbaar worden. Hiermee halen jullie potentiële inbrekers uit de anonimiteit.
  • Zeg tegen niemand dat jij weg ben of op vakantie gaat. Zet het ook niet op sociale media dat je weg gaat. Je zou hiermee inbrekers op een idee kunnen brengen!

politie keurmerk

Voor meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen en tips over de preventie van bijvoorbeeld inbraak, kunnen jullie terecht op de website Politiekeurmerk.

Om jezelf  te wapenen tegen een babbeltruc, kijk dan op deze site.

En als jij ook een steentje wilt bijdragen aan de veiligheid in eigen omgeving, meld je dan aan bij Burgernet.

 


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz