Waarom drie?

COLUMN
windmolen
juni 2014

In juni 2014 staat molen één, richting Noord-Pier bij Wijk aan Zee, 2 dagen stil. Gevalletje tandpijn

Als je staat te kijken naar de werkzaamheden en je kijkt nog eens een keer omhoog, dan zie je eigenlijk hoe ongelooflijk groot deze molens zijn. Een stukje terug staan in de Noordzee nog veel meer van dit soort molens. Eigenlijk is iedereen ondertussen wel gewend aan de aanwezigheid van deze moderne molens in de omgeving. Maar waarom hebben deze molens eigenlijk maar 3 of in sommige gevallen zelfs maar 2 wieken? Je zou toch zeggen, stop 6 wieken aan zo’n ding en er zal veel meer wind worden gevangen!

Klein onderzoekje leert het volgende en is leuk om met jullie te delen. Een windmolen, of windturbine, haalt de capaciteit uit het ‘bestreken windoppervlak’. Heel simpel eigenlijk, de omvang van de wieken, de draaicirkel dus, is bepalend. Met minder wieken draait hij sneller. En dit soort molens moeten nu eenmaal snelheid maken om genoeg stroom te kunnen opwekken. Windmolens die in het verleden werden gebruikt, mochten niet te hard draaien. Molenstenen waren over het algemeen niet bestand tegen een te hoge snelheid. Vandaar dat deze molens 4 wieken hadden. Niet te snel maar wel sterk genoeg om een molensteen rond te draaien. Het aantal wieken drukt juist de snelheid.

Twee wieken draaien het snelst maar veroorzaken ook gelijk de meeste geluidshinder. Het fluiten en het piepen van die dingen is zeer onaangenaam. Het is daarom heel plezierig dat er gekozen is voor een drieblad oplossing. Is het wel eens opgevallen dat er molens zijn die linksom draaien? in plaats van rechtsom? Nou dat is niet om een speciale reden. Windmolens waaien met alle winden mee afhankelijk hoe het tandblad staat. Maar om er een standaardisatie in te houden, is er gekozen om de meeste molens rechtsom te laten draaien. En als jullie het idee hebben dat ze vaak stilstaan, dan valt dit best wel mee. De meeste molens staan gemiddeld maar 7 dagen in het jaar stil voor onderhoud.

Maar ja, 7 dagen draaien had wel voor een 1 persoonshuishouden ruim 40 jaar stroom opgeleverd. 


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz