Warm weer: Geen hond in de auto!

NIEUWS
hond-522x391
Politie haalt hond uit oververhitte auto

WIJK AAN ZEE – De komende dagen zal de temperatuur stijgen.

Vorig jaar in de zomer, kwamen er bij de politie diverse meldingen binnen van honden die achtergelaten werden in auto’s. Met het warmere weer wil de politie hier alvast aandacht voor vragen.

Als het buiten 24 °C is, is het in een auto na een half uur al 43 °C. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Zo kan een hond overlijden. Daarnaast is het wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Een eigenaar is het verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden.

Neem jouw hond niet mee in de auto als jij boodschappen gaat doen. De dierenpolitie adviseert dan ook aan hondeneigenaren om hun honden bij warme temperaturen niet in de auto achter te laten. Neem jouw hond ook niet mee met boodschappen doen, als het langer duurt dan gepland, kan de hond in coma raken, ernstig letsel overhouden of erger. Als jouw hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig.

Wat te doen als je een hond in de problemen ziet in een auto?

Ook als de auto’s in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen komen. Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zichzelf schuldig aan een overtreding.

Zie jij dus een hond in de problemen in een auto? Bel dan met 1-1-2 of met 1-4-4. De politie en dierenambulance zullen ter plaatse komen om de hond te bevrijden en de nodige hulp te geven.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz