Waterdrager van nature!

COLUMN

kever

Heerlijk plaatje hé? Niet echt een diertje waar je aan denkt als je eens gezellig wilt aaien. Ziet er niet uit en heeft nu ook niet echt een vriendelijke uitdrukking. Maar wat wil je. Hij is voor zijn hele leven gedoemd om in de bloedhete woestijn te leven. Elke dag opnieuw brandend zand aan zijn pootjes. Maar ja, altijd nog beter dan het nummer “brandend zand” aan te moeten horen. Bovendien klopt het liedje niet. Brandend zand en nergens water!

Vraag dit maar eens aan de Stenocara gracilipes. De wattes? De Stenocara gracilipes. Ook wel de “woestijnkever”

Van dit diertje heeft de mens al heel wat kunnen leren. Als wij ook maar het minste van zijn kunnen zouden uitvoeren, is er geen drinkwatertekort meer. Nu hebben over de hele wereld ongeveer 900 miljoen mensen geen veilig drinkwater. Vrouwen en kinderen lopen dagen met een emmertje om water te halen. En weten jullie wat het ergste is, het kan! Wij, als mens, zijn in staat het kunnen van dit diertje na te doen. Wat doet dit miezerige kevertje dan? Hij gebruikt een eigen water-win systeem. Ondanks dat zijn pootjes elke dag bijna verschroeien, trekt elke ochtend een flinke mist over het land. Deze mistperiode is betrekkelijk kort. De mist trekt ook over de Namib-woestijn. En laat nu net daar ons kleine kevervriendje zitten. Met zijn hydrofiele dek-schildje! Hij zit rustig, op zijn dooie “zandakkertje”, op de mist te wachten. Vervolgens draait het diertje precies in de juiste hoek naar de wind. Dit doet hij omdat zijn hydrofiele dek-schildje vocht aantrekkend is.

druppel

Hierdoor ontstaan hele kleine druppeltjes op hun schildjes. Al snel worden deze druppeltjes grotere druppels. Heel even wachten nog en ja hoor, dan heb je toch een heerlijke grote verse drinkwaterdruppel tot je beschikking. En als deze druppel zwaar genoeg is, rolt de druppel vanzelf, langs een aantal goed doordachte bobbeltjes en door geultjes, die op het schildje zitten, zo zijn bek in. Jammie!

Degene die onderzocht heeft of dit nagedaan kan worden, zou dit in het groot na willen doen, zodat er genoeg water is voor de mens. Want de hoeveelheid water bij de kever is natuurlijk niet genoeg voor een mens. Ja echt, dit is de conclusie van de onderzoeker hemzelve. Maar ja, alles is tegenwoordig een kwestie van geld! Zie maar eens een financiering te krijgen voor een dergelijk project. Daarom is het oogsten van mist, als drinkwatervoorziening, voorlopig toekomstmuziek. Technisch is het zeker uitvoerbaar.

Jammer dat er weer een “mistige” conclusie aan verbonden moet zijn waarom nog steeds niet al die miljoenen mensen geholpen worden aan drinkwater.

  Dirk-Jan Prins  2010a


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz