Week tegen Eenzaamheid in Beverwijk

NIEUWS

Gemeente Beverwijk

BEVERWIJK – Kom naar de gezellige activiteiten in de week van 26 september tot en met 5 oktober 2013. Van 26 september tot en met 5 oktober 2013 wordt landelijk de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd door Coalitie Erbij. In Beverwijk neemt Stichting Welzijn Beverwijk het voortouw. Zij organiseren in samenwerking met partners in deze week allerlei activiteiten.

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Jong, oud, rijk, arm, getrouwd, gescheiden of vrijgezel. Wat de oorzaak of aard ook is, eenzaamheid is nooit leuk. Het kan zelfs je gezondheid schaden. Iemand met weinig contacten hoeft niet persé eenzaam te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien niet hoe graag je contact met een partner, familie of vrienden wenst. Dit maakt eenzaamheid moeilijk in te schatten.

Bijna een derde van de volwassen Nederlanders blijkt zich matig tot sterk eenzaam te voelen. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal mensen dat zich eenzaam voelt, stijgt. Dat treft mensen direct in hun gevoel van welzijn. Eenzaamheid, het gevoel van niet ‘erbij’ horen, leidt daarnaast vaak tot gezondheidsproblemen en daarmee tot een groter beroep op de zorg. Dat maakt eenzaamheid tot een belangrijk maatschappelijk probleem. Daarom haken we in Beverwijk aan bij de Week tegen Eenzaamheid. Hopelijk kunnen we daarmee een steentje bijdragen in het voorkomen of bestrijden van eenzaamheid.

In de Week tegen Eenzaamheid worden verschillende activiteiten georganiseerd. Doe ook mee! Door samen te eten, praten, bewegen of een van de vele andere activiteiten te bezoeken. Mogelijk ken jij iemand in jouw omgeving die jij mee wilt nemen. Zo kan jij aanschuiven bij de Langste Eettafel. Er zijn creatieve en bewegingsactiviteiten, een mindfulness wandeling en een theatervoorstelling. Maar ook is er een workshop voor vrijwilligers over het herkennen van en omgaan met eenzaamheid.

Hieronder staat het gehele programma. Let op: voor een aantal activiteiten moet jij je wel van te voren opgeven.

Donderdag 26 september: 13.30 – 16.30 uur De Stek. HET KEEZSPEL SPELEN. Een gezellig spel dat iedereen kan leren! Kom het uitproberen!

Maandag 30 september: 12.00 – 13.30 uur Buurthuis Wijk aan Duin. Kom erbij en eet mee bij de Langste Eettafel! Opgeven tot 27 september. Kosten: € 3,00

Dinsdag 1 oktober: 10.00 – 11.00 uur Wijkcentrum Prinsenhof. WANDELING VOOR SENIOREN, ook geschikt voor mensen met een rollator, met aansluitend een kopje koffie/thee

10.00 – 11.30 uur Buurthuis Wijk aan Duin. ONTMOETINGSOCHTEND VOOR SENIOREN MET SPELLETJES
13.30 – 15.30 uur Wijkcentrum Prinsenhof . CREATIEF: EEN HANGER OF BEELDJE VAN SPEKSTEEN MAKEN , opgeven voor 27 sept. kosten: € 2,00
15.15 – 16.15 uur Buurthuis Wijk aan Duin. Kom erbij en beweeg! Open les Blijf Vitaal voor senioren met koffie/thee en koek na het bewegen
19.30 -22.00 uur Wijkcentrum Prinsenhof. WORKSHOP VOOR VRIJWILLIGERS OVER HET HERKENNEN EN OMGAAN MET EENZAAMHEID Bent u als vrijwilliger nog niet geïnformeerd over dit aanbod, belt u ons om te kijken of er nog een plaats is.

Woensdag 2 oktober: 09.30 – 10.30 uur De Moriaan. Open les Blijf Vitaal voor senioren met koffie, thee en koek na het bewegen
13.30 – 15.00 uur De Stek. Ansichtkaarten speurtocht in de wijk Plantage. Speuren door de buurt op zoek naar ansichtkaarten die we ook weer gaan uitdelen met tussendoor gekke opdrachten. Voor iedereen tot 15 jaar.

14.00 – 16.00 uur Buurthuis Wijk aan Duin. ONTSPAN MET EEN MINDFULNESS-WANDELING. De mail lezen, terwijl je aan de telefoon zit. In bed niet kunnen slapen omdat je aan je werk blijft denken. Voor dat je er erg in hebt doe je alles tegelijk, maar niets meer helemaal goed. Tijdens de Mindfulness wandeling maakt u kennis met vaardigheden om te leven in het hier en nu. Met de Mindfulness wandeling concentreer je op het lopen zelf. Meer mindful van ons lichaam en van wat er in ons omgaat.  Bij slecht weer binnen! Opgeven voor 30 september.

Donderdag 3 oktober: 09.00 – 10.00 uur Buurthuis Wijk aan Duin. 0pen les Blijf Vitaal voor senioren met koffie, thee en koek na het bewegen.

12.00 – 14.00 uur Leger des Heils. Kom erbij en eet mee! Maaltijd voor 55-plussers.
12.00 – 13.30 uur Wijkcentrum Citadel . De langste eettafel: Samen lunchen in de Broekpolder. Met voor wie wil aansluitend spelletjes spelen tot 15.00 uur. Kosten € 3,00 Opgeven voor 1 oktober.

Vrijdag 4 oktober: 10.00 – 13.30 uur Wijkcentrum Prinsenhof. Inloopochtend en lunch voor senioren die graag ‘eens onder de mensen zijn’ Graag even opgeven als u meedoet aan de lunch (€ 3,00) voor 2 oktober.

Zaterdag 5 oktober: 10.00 – 15.00 uur winkelcentrum Wijkerbaan. PRESENTATIE KUNST EN CULTUURWEEK i.s.m. Viva Zorg groep. U wordt op een interactieve en spectaculaire manier meegenomen in de wereld van kunst & cultuur. Gratis entree.

Zondag 6 oktober: 14.00 – 16.00 uur Buurthuis Wijk aan Duin. Gratis voorstelling voor senioren
Theatergroep Nocturne speelt het stuk ”Pozitiev Blijfe” Nocturne gebruikt toneel om sociale thema’s bespreekbaar te maken, vooral de problemen van ouderen. Ouderdom betekent soms verlies en aanpassing. Thema’s zijn o.a. aftakeling, eenzaamheid, vriendschap en de digitale revolutie. Na de voorstelling volgt er een gesprek met het publiek. Kaarten (max. 2 p.p.) zijn alleen van te voren te verkrijgen bij wijkcentrum Prinsenhof

De genoemde activiteiten zijn georganiseerd i.s.m. Coalitie Erbij, CONTEXT, ViVa! Zorggroep, het Ouderenplatform Beverwijk, Leger des Heils Kennemerland, Het Loopbaancentrum, GCBroekpolder
Van 1 t/m 5 oktober organiseert ViVa! Zorgroep i.s.m. S.W.B. vanuit woonzorgcentrum Huis ter Wijck in de Kunst & Cultuurweek een aantal workshops voor senioren en eventuele mantelzorger. Dit programma is verkrijgbaar bij onderstaande adressen.

Voor meer informatie belt u: 088 -99570000

Adressen en telefoonnummers:
Buurthuis Wijk aan Duin, Wilgenhoflaan 2c tel.: 0251 300300
Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2 tel.: 0251 300300
Wijkcentrum Citadel, Steenhouwerskwartier 27 , Heemskerk tel.: 0251 300300
De Stek, Pieter Verhagenlaan 15 Beverwijk tel.: 0251 300300
Leger des Heils, Geysendorfferlaan 4, Beverwijk tel.: 0251 233447
Huis ter Wijck, Plesmanweg 1, Beverwijk tel.: 088 9957000


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz