Wie het weet mag het zeggen

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Het is zover!

De aanlanding van het elektriciteitsnet vanuit zee, zal plaats vinden op het strand van Wijk aan Zee grens Heemskerk. Om precies te zijn heet dit strand Heemskerk. Vandaar ook dat de huisjes over een periode van twee jaar of weg blijven of verplaatst worden. 

Zo’n enorme operatie behoeft de nodige voorbereiding. In deze voorbereidingen is een bodemonderzoek uitgevoerd in opdracht van o.a. één van de grootste elektriciteitsbedrijven Tennet. Tennet zal in hoofdzaak verantwoordelijk zijn voor de aanleg en het transport van dit stroomnet afkomstig van zee. Tennet heeft deze opdracht rechtstreeks van onze regering ontvangen.

Tijdens dit onderzoek is vast komen te staan dat ter hoogte van het eerste deel van de huidige huisjes, een enorm voorwerp in de bodem zit. De metingen geven aan dat het in ieder geval van staal is en op grote diepte zit. Er heeft zich natuurlijk in de loop van de geschiedenis nog al wat afgespeeld op en bij dit strand. Neem het wrak van de Vrijheit. Die ligt dan ook nog eens gedeeltelijk vast aan de Archimedes. In de jaren 60 was ongeveer op deze plaats ook een schipbreuk. Verder hebben wij nog niet zo lang geleden de vrachtvaarder op het strand gehad Aztec Maiden. En is het wrak bekend van de Baloeran, om ook niet te vergeten. Maar ook de Wang-Chung hebben wij gehad. Let op! Al deze wrakken zijn het in ieder geval niet!

Vreemde voorwerpen op het strand maar welk vreemd voorwerp zou er onder zitten?       Foto: Dirk-Jan Prins

 

Vandaar dat Bic-News.nl een oproep plaatst aan allen die iets van de geschiedenis weten van Wijk aan Zee/Heemskerk. Of misschien hebben jullie kennissen of familieleden die zich wat kunnen herinneren. Welk voorwerp of welk schip zou hier op het strand, dus niet in het water, kunnen liggen? Er is een vermoeden, maar ook Tennet wilt graag zekerheid. Of zijn het onderwerpen die na de oorlog gedumpt zijn? Zijn er nog meer schepen vergaan waar weinig over bekend is? Allemaal vragen waarvan wordt gehoopt antwoorden op te krijgen. Wie het weet mag het zeggen! Alle suggesties zijn goed. Er zal bij elke suggestie onderzoek gedaan worden of het gestelde ook inderdaad datgene is wat gevonden is.

Allemaal vragen. Spannende vragen en misschien wordt er door hulp van jullie weer een stukje geschiedenis blootgelegd. Suggesties of concrete informatie mag naar email gezonden worden.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz