Wijsheid?!

COLUMN VERHALEN

WIJK AAN ZEE – Slecht nieuws voor alle tegenstanders van windmolens. Jullie kunnen alle vooroordelen laten schieten. 

Windmolens, of turbines, gaan waarschijnlijk binnenkort geluidloos door het leven. Geen luidruchtige wentelingen. Geen reden meer om er tegen te zijn en zog-werking? Geen spraken van. Schaduwwerking? Geen spraken van. Hoe dit kan?

Wat ben jij toch een uilskuiken als jij denkt dat volwassen uilen niet slim zijn. Ja, uilen. Want uilen hebben een geruisloze vlucht. En daar zijn de wetenschappers weer! De uil is een inspiratiebron voor deze groep mensen.

Zij hebben een nieuw materiaal weten te ontwikkelen zodat de wieken van een molen de vleugels van een uil nabootsen. En dat is een partij ingewikkelde en unieke structuur dat een niet wetenschapper er geen raad mee weet. De eerste tests tonen aan dat het materiaal de hoeveelheid geluid van een windturbine, of elk ander toestel dat gebruik maakt van ventilatorbladen zoals computers of vliegtuigen, aanzienlijk vermindert. En hebben jullie wel eens gezien dat de vleugels van dergelijke uilen stof doen opwaaien? Nee, in geen enkele natuurfilm is dit te zien. Dus het gevreesde Tata-stof zal op zijn plek blijven waar het is.

Windturbines worden vaak afgeremd om geluidsoverlast te voorkomen. Het nieuw ontwikkelde materiaal, dat als een coating over de wiek wordt aangebracht, stelt de turbine in staat om met vele hogere snelheden te draaien zonder daarbij meer geluid te maken. Indien zij de huidige snelheid blijven draaien, dan zullen zij nagenoeg geluidloos zijn. Zodra zij het geluidsniveau krijgen van nu, is er een veel hogere opbrengst van energie. Het oppervlaktemateriaal werd ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Cambridge en drie wetenschappelijke instellingen in de Verenigde Staten.

“Uilen, vooral kerkuilen of grote grijze uilen, kunnen jagen door gebruik te maken van stealth. Maar vlak de Oehoe niet uit. Deze knots is net zo geluidloos als zijn kleine gevederde vrienden. Zij nemen een plotse duikvlucht naar een prooi en blijven daarbij zelfs niet te detecteren”, zegt onderzoeksleider Nigel Peake van de Vakgroep Toegepaste Wiskunde en Theoretische Natuurkunde aan de Cambridge-universiteit. “Hoewel dit al eeuwen bekend is, wisten wij nog steeds niet hoe of waarom uilen in staat zijn om in stilte te vliegen.”

Het wetenschapsteam gebruikte hoge resolutie-microscopen om de veren van uilen te onderzoeken. Zij ontdekten dat de veren van uilenvleugels een donzige bedekking hebben die vergelijkbaar is met het bladerdek van een bos van bovenuit gezien. Verder zijn de vleugels uitgerust met borstelige haren aan de voorkant en een poreuze, elastische rand achteraan.

“Geen enkele andere vogel heeft een soortgelijke ingewikkelde vleugelstructuur”, zegt Peake. “Een groot deel van het geluid dat wordt voortgebracht door een vleugel, of die nu vastzit aan een vogel, aan een windturbine of aan een vliegtuig, wordt geproduceerd aan de achterkant, waar de lucht over de vleugel passeert en turbulent is. “De structuur van de uilenvleugel zorgt ervoor dat er geen lucht-turbulenties ontstaan waardoor een uil een stille vlucht heeft en zijn prooi ongemerkt kan benaderen.”

Het is die specifieke structuur die de wetenschappers nu geïmiteerd hebben en die toegepast wordt op de bladen van ventilatoren en windturbines.

Wie na deze toepassing nog steeds tegen windmolens is, blijkt het grootste uilskuiken te zijn wat er bestaat.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz