Winnaar Kreisprijs RKZ 2013

NIEUWS

RGF_RKZ-Kreisprijs2013-3

BEVERWIJK – Pauline Verhagen, plastisch chirurg in opleiding, heeft vrijdag 15 november de Kreisprijs 2013 gewonnen en ontvangen uit handen van dr Robert Kreis. Deze Kreisprijs is bedoeld om artsen en onderzoekers te stimuleren onderzoek te doen naar brandwonden en daarover te publiceren. Pauline onderzocht de behandeling van brandwonden (littekens) via het oprekken van huid. Een innovatieve en wetenschappelijk goed onderbouwde techniek, aldus de jury.

De jury bestond uit artsen van de drie brandwondencentra in Nederland, was onder de indruk van de levendige en heldere presentatie van Pauline, waarmee zij ook het niet-medische publiek wist te boeien.

Pauline toont met haar onderzoek aan dat door ‘skin stretching’ (het oprekken van huid) een beter litteken kan worden gevormd. Met deze techniek kan een aanzienlijk deel van het litteken worden weggewerkt, waarbij uiteindelijk een smaller litteken overblijft en het daardoor een cosmetisch beter resultaat geeft.

21 inzendingen uit binnen- en buitenland dongen mee voor de Kreisprijs. Begin november werden drie genomineerden bekend gemaakt. Uiteindelijk werd de inzending van Pauline uitgeroepen tot beste publicatie van een jonge onderzoeker over brandwondenzorg in de afgelopen twee jaar. Alette de Jong met haar onderzoek naar pijnbehandeling bij kinderen kwam op plaats twee. En de derde plaats was voor Kees Hoogewerf met zijn literatuuronderzoek naar de behandeling van brandwonden in het gelaat.

Pauline Verhaegen is momenteel in opleiding tot plastisch chirurg in het VU medisch centrum in Amsterdam. In 2011 is zij gepromoveerd op het onderwerp littekenreconstructies bij brandwonden. Zij publiceerde wetenschappelijke artikelen over instrumenten die het beste gebruikt kunnen worden bij het meten van brandwondenlittekens. Daarnaast onderzocht zij de bindweefselstructuur van huid en littekens en verrichte zij een klinische studie die in alle drie de brandwondencentra in Nederland werd uitgevoerd. Op dit moment is zij nog steeds wetenschappelijk geïnteresseerd en betrokken bij onderzoek op het gebied van brandwonden en littekens.

De Kreisprijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro voor brandwondenonderzoek. De prijs is in 2009 ingesteld door het RKZ Ziekenhuis / Brandwondencentrum in Beverwijk als eerbetoon aan prof. dr. Robert Kreis. dr Kreis heeft zich 32 jaar ingezet in de brandwondenzorg en was als chirurg verbonden aan het RKZ. Daarnaast was dr. Kreis 10 jaar hoogleraar brandwondengeneeskunde aan het VU medisch centrum in Amsterdam: een door de Nederlandse Brandwonden Stichting ingestelde leerstoel. 


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz